Dr. Francu Nicoleta

Polipii nazali (Vegetatiile adenoide) - pobila cauza a sforaitului la copii

Niciun comentariu.
dr-francu-nicoleta, dr-francu-tecuci, dr-francu-pediatrie


Vegetatiile adenoide (sau polipii - denumire sub care sunt cunoscute de pacienti) reprezinta cresterea in volum a tesutului limfoid situat in spatele nasului, in regiunea dintre nas si gat. Tesutul limfoid este prezent la acest nivel inca de la nastere si creste in volum in primii ani de viata pentru ca spre pubertate sa involueze.

Rolul acestor formatiuni limfoide este atat de bariera mecanica impotriva particulelor microbiene si de alta natura din aer ajunse aici prin fluxul respirator, cat si de producere de anticorpi impotriva acestor microorganisme.



CAUZELE POLIPILOR LA COPII

Vegetatiile adenoidecresc in dimensiuni de obicei atunci cand copiii incep sa frecventeze colectivitatea, moment care coincide cu cresterea frecventei episoadelor infectioase. Pe langa infectiile repetate in sfera ORL, alergiile respiratorii si expunerea la noxe joaca, de asemenea, un rol important in aparitia polipilor.


POLIPI LA COPII - SEMNE SI SIMPTOME

Manifestarile evocatoare pentru vegetatiile adenoide includ:
  • respiratie de tip oral (copilul respira pe gura) - initial in timpul somnului, asociata cu sfotraitul. Ulterior, cand polipii au dimensiuni mari, respiratia orala apare si in timpul zilei conducand la uscaciunea mucoasei nazale si orale (copilul "sta cu gura deschisa");
  • voce nazonata - copilul vorbeste "pe nas";
  • tuse nocturna, iritativa - cauzata de iritatia faringelui si laringelui de catre aerul inspirat pe cale orala;
  • diminuarea gustului si mirosului;
  • scaderea auzului;

Copiii cu polipi pot asocia:
  • rinita recurenta sau cronica
  • sinuzita recurenta sau cronica
  • otita medie recurenta sau cronica (prin obstruarea orificiului trompei lui Eustachio)


POLIPI LA COPII - TRATAMENT MEDICAMENTOS

Tratamentul adenoiditei acute consta in administarea de simptomatice si, in cazul infectiilor bacteriene, antibiotice.
Tratamentul simptomatic se refera la dezobstructie nazala cu apa de mare sau ser fiziologic si aspiratia secretiilor, antiinflamatoare (Nurofen/ Algin).


POLIPI LA COPII - TRATAMENT CHIRURGICAL (OPERATIA DE POLIPI LA COPII)

Tratamentul adenoiditei cronice este de electie chirurgical - adenoidectomie.
Cresterea maxima a vegetatiilor (polipilor) are loc in jurul varstei de 5-6 ani, acesta fiind si momentul propice pentru operatie. In literatura de specialitate se spune ca vegetatiile adenoide operate inaintea implinirii varstei de 5 ani pot recidiva mai frecvent decat la copiii operati dupa aceasta varsta. 

In ceea ce priveste anotimpul, daca interventia chirurgicala poate fi temporizata, este de preferat ca aceasta sa se efectueze primavara sau la inceputul verii, iar la cateva saptamani/ luni postoperator pacientului ii este recomandat sa mearga la mare intrucat mediul salin si aerosolii marini favorizeaza recuperarea.

Interventia chirurgicala se poate efectua atat cu anestezie locala cat si cu anestezie generala, iar complicatiile sunt rare si minore (legate de anestezie, hemoragie, suprainfectie).

Dupa operatie se recomanda repaus la domicilui 7-10 zile si evitarea colectivitatii cel putin o saptamana. De asemenea, se evita consumul de alimente fierbinti, condimentate si bauturile carbogazoase.

Ultima actualizare 4.01.2015

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...