Dr. Francu Nicoleta

Intepaturile de insecte - Cum le recunoastem si cum le tratam?

Niciun comentariu.


INSECTE (NE)PRIETENOASE

Majoritatea insectelor sunt inofensive si copiii nu se tem de ele. Totusi, intepaturile de albina, viespe sau furnica rosie de camp pot fi periculoase putand provoca reactii alergice locale si chiar soc anafilactic. Ultima eventualitate este, din fericire, foarte rara.
Intepaturile de tantar si paianjen pot provoca si ele reactii alergice locale, dar sunt, de obicei, mai usoare.


CUM RECUNOASTEM INTEPATURILE SI MUSCATURILE DE INSECTE SI ARAHNIDE ?

Intepaturile de albine, viespi si bondari.
De obicei, imediat dupa ce copilul este intepat, locul intepaturii devine dureros, apoi se umfla si se inroseste. Exista insa si cazuri in care reactiile sunt mai grave incluzand tulburari gastro-intestinale, adica varsaturi sau diaree, ameteala si chiar dificultati de respiratie.

Tantarii provoaca de obicei reactii minime. Locul intepaturii devine rosu, umflat si apare mancarime locala.

Mustele, furnicile si gandacii pot provoca umflaturi dureroase care supureaza.

Muscaturile de paianjen.
Dintre paianjenii otravitori, femela paianjenului Vaduva neagra este printre cei mai de temut. Aceasta este destul de rar intalnita la noi in tara, insa muscatura sa provoaca reactii destul de serioase. Se ascunde in gramezi de lemne, soproane, beciuri si poate fi recunoascuta prin corpul negru-lucios si semnul caracteristic de pe partea inferoara a abdomenului sub forma de clepsidra rosie.
Muscatura este nedureroasa insa, la scurt timp este urmata de instalarea unor dureri abdominale intense ce apar in valuri (crampe). Apoi, respiratia devine dificila si apar manifestari precum: greturi, varsaturi, dureri de cap, transpiratii intense, spasme musculare, tremuraturi si furnicaturi la nivelul mainilor.


TREBUIE SA MA INGRIJOREZ ?

Majoritatea copiilor dezvolta reactii usoare la intepaturile sau muscaturile de insecte. Totusi, copiii cu o sensibilitate crescuta pot avea reactii grave mergand pana la soc anafilactic.


CAND ESTE NECESAR CONSULTUL MEDICAL ?

Contactati medicul in cel mai scurt timp daca micutul prezinta:
·         Dificultati de respiratie
·         Respiratie suieratoare
·         Dureri abdominale, varsaturi sau diaree
·         Umflaturi ale fetei, buzelor, gatului
·         Inrosire pe tot corpul sau in alte zone decat locul intepaturii.

Medicul va adresa intrebari referitoare la tipul insectei care a intepat copilul si va consulta micutul cautand semne ale afectarii generale. In cazul unei reactii sistemice se indica injectie cu adrenalina.
Daca afectarea este importanta si sunt necesare masuri de sustinere a respiratiei si tensiunii arteriale, copilul  trebuie sa ajunga intr-un departament de urgenta.


CE MASURI POT FI LUATE ACASA ?

Daca acul insectei este vizibil, indepartati-l cat mai repede din pielea copilului. Pentru aceasta va puteti folosi de o penseta. Apoi, pentru calmarea durerii si a umflaturii, aplicati cuburi de gheata invelite intr-un servet de panza sau folositi comprese reci. La final, aplicati pe locul umflaturii o pasta de bicarbonat de sodiu amestecat cu apa.
La indicatia medicului, puteti unge zona cu lotiuni pe baza de antihistaminic sau corticoid.
Daca mancarimile sunt puternice, puteti administra micutului antihistaminice orale precum Aerius®, Claritine® sau Peritol® in dozele prescrise de medic.


CUM PUTETI PREVENI INTEPATURILE DE INSECTE ?


  • Evitati, mai ales in timpul verii, sa parfumati pielea copilului prin spray-uri, sapunuri tari, lotiuni.
  • Evitati pe cat posibil zonele unde sunt de obicei insect cum ar fi: pubelele de gunoi, ochiurile de apa statute, campurile inflorite.
  • Evitati sa starniti albinele si insectele in general.
  • Montati plase contra tantarilor la geamuri.
  • Folositi produse anti-tantari precum Lotiunea naturala antiinsecte Ineldea ® sau Lotiunea cu pulverizator anti-tantari si capuse BROS®- DEET 15% cand va aflati in zone cu risc crescut de intepaturi. Produsele care contin DEET potrivite pentru copii nu trebuie sa depaseasca concentratia de 30%. Se recomanda folosirea la copiii cu varsta mai mare de 2 ani, o singura data pe zi si spalarea la finalul zilei pentru a evita intoxicarea.
Ultima actualizare 22.02.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...