Dr. Francu Nicoleta

Cum sa tratezi si sa previi intepaturile de insecte la copii

Niciun comentariu.


INSECTE (NE)PRIETENOASE

Majoritatea insectelor sunt inofensive si copiii nu se tem de ele. Totusi, intepaturile de albina, viespe sau furnica rosie de camp pot provoca reactii  locale severe si chiar soc anafilactic. Ultima eventualitate este, din fericire, foarte rara. Intepaturile de tantar si paianjen pot provoca si ele reactii alergice locale, dar aceste cazuri sunt mai rare.


CUM RECUNOASTEM INTEPATURILE SI MUSCATURILE DE INSECTE SI ARAHNIDE ?

Intepaturile de albine, viespi si bondari.
De obicei, imediat dupa ce copilul este intepat, locul intepaturii devine dureros, apoi se umfla si se inroseste. Pot exista cazuri in care reactiile sunt mai severe incluzand varsaturi sau diaree, ameteala si chiar dificultati de respiratie.

Tantarii provoaca de obicei reactii minime. Locul intepaturii devine rosu, umflat si apare mancarime locala.

Mustele, furnicile si gandacii pot provoca umflaturi dureroase care supureaza.

Muscaturile de paianjen.
Vaduva neagra este un paianjen veninos rar intalnit la noi in tara, insa muscatura sa provoaca reactii destul de severe. Se ascunde in gramezi de lemne, soproane, beciuri si poate fi recunoascut prin corpul negru-lucios si semnul caracteristic de pe partea inferoara a abdomenului sub forma de clepsidra rosie. Muscatura este nedureroasa insa, la scurt timp este urmata de dureri abdominale intense ce apar in valuri (crampe), apoi apar dificultati in respiratie si manifestari precum: greturi, varsaturi, dureri de cap, transpiratii intense, spasme musculare, tremuraturi si furnicaturi la nivelul mainilor.


TREBUIE SA MA INGRIJOREZ ?

Majoritatea copiilor prezinta reactii usoare la intepaturile sau muscaturile de insecte. Totusi, copiii cu o sensibilitate crescuta pot dezvolta reactii grave mergand pana la soc anafilactic.


CAND ESTE NECESAR CONSULTUL MEDICAL ?

Contactati medicul in cel mai scurt timp daca micutul prezinta:
·         Dificultati de respiratie,
·         Respiratie suieratoare,
·         Dureri abdominale, varsaturi sau diaree,
·         Umflaturi ale fetei, buzelor, gatului,
·         Inrosire pe tot corpul sau in alte zone decat locul intepaturii.

Medicul va adresa intrebari referitoare la tipul insectei care a intepat copilul si va consulta micutul cautand semne ale afectarii generale. In cazul unei reactii sistemice se poate indica administrarea adrenalinei.
Daca starea copilului este grava si sunt necesare masuri de sustinere a respiratiei si tensiunii arteriale, copilul  va fi stabilizat intr-un departament de urgente.


CE MASURI POT FI LUATE ACASA ?

Pasi de urmat:

1. Daca acul insectei este vizibil ramas in pielea copilului, indepartati-l folosind o penseta.

2. Spalati zona intepaturii cu apa si sapun.

3. Pentru calmarea durerii si remitera umflaturii, aplicati cuburi de gheata invelite intr-un servet de panza sau folositi comprese reci (timp de 10-15 minute).

4. Ungeti zona intepaturii cu lotiuni calmante precum:
  • Gel intepaturi insecte Alevia
  • Filmogel intepaturi insecte (Urgo) - poate fi folosit pentru copiii cu varsta peste 1 an, 
  • Gel calmant pentru intepaturi de insecte (Viva pharma) - pentru copiii cu varsta mai mare de 3 ani.

Pentru copiii cu alergii cauzate de intepaturi de insecte este recomandata folosirea cremelor cu antihistaminice cum ar fi:
  • Fenistil gel 0,1% - aplicati pe zona intepaturii de 2-4 ori pe zi (la sugari si copii cu varsta mai mica de 3 ani nu este indicat a se aplica pe suprafete cutanate mari, ci doar punctual),
  • Dermodrin unguent - potrivit pentru copiii cu varsta peste 2 ani. Masati zona afectata cu unguent de maxim 5 ori pe zi,
  • Rival gel 20 mg/g - pentru copiii mai mari de 2 ani, aplicati de maxim 4 ori pe zi. 

Daca locul intepaturii este foarte umflat, rosu, cu mancarimi intense, anuntati medicul. Acesta va poate recomanda creme ce contin corticosteroizi precum Locoid 1mg/g crema - aplicatii de maxim 3 ori pe zi.

Uneori, medicul poate recomanda si antihistaminice cu administrare orala precum Aerius solutie orala sau comprimate, Claritine sirop sau comprimate.

Pentru cazurile de intepaturi urmate de reactie cutanata extinsa, intepaturi multiple si cazurile care evolueaza cu dificultati de respiratie, suieraturi in piept, tulburari digestive, umflarea fetei, ochilor, buzelor, limbii, gatului este necesar consultul medical de urgenta.


CUM PUTETI PREVENI INTEPATURILE DE INSECTE ?

Evitati, mai ales in timpul verii, sa parfumati pielea copilului prin spray-uri, sapunuri, lotiuni sau uleiuri;

Evitati pe cat posibil zonele unde sunt de obicei insecte cum ar fi: pubelele de gunoi, ochiurile de apa statuta, campurile inflorite;

Evitati sa starniti albinele si insectele in general;

Montati plase contra tantarilor la geamuri;

Folositi produse care tin la distanta insectele: 
Pediakid Spray anti-tantari si capuse Bouclier Insect (pentru copiii cu varsta peste 3 luni), ofera protectie timp de 8 ore de la aplicare, 
Spray RepellOn anti-tantari si alte insecte  (pentru copiii cu varsta peste 1 an), ofera protectie timp de 7 ore de la aplicare,
Bratari de silicon parfumate cu uleiuri esentiale Los Mosquitos sau Alontan Natural - pentru copiii mai mari de 3 ani,
Brosa parfumata cu ulei de lemongrass de la Chicco - poate fi prinsa de hainutele sau palarioarele copiilor care au implinit 3 ani,
Plasturi Squitos - pot fi utilizati inclusiv pentru protejarea bebelusilor (de la zero luni). Se aplica pe hainele copilului, pe carucior sau in patut si ofera protectie timp de 72 ore prin eliberarea treptata a uleiurilor de citronella si eucalipt.


Ultima actualizare 22.02.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...