Dr. Francu Nicoleta

5 Siropuri din plante recomandate pentru tusea productiva

Niciun comentariu.



Dragi mamici,


Astazi m-am gandit sa trec in revista o serie de siropuri pentru tuse productiva pe care le recomand frecvent copiilor care se prezinta la consultatie cu afectiuni respiratorii insotite de tuse.


In cazul copiilor, tusea productiva apare, de cele mai multe ori, din cauza iritarii cailor aeriene cu hiperproductie de mucus. Deoarece micutii nu expectoreaza, mucusul abundent este dificil de eliminat. De aceea, medicii recomanda siropuri care amelioreaza inflamatia si ajuta la fluidifierea secretiilor vascoase din tractul respirator.


Pe piata exista o gama foarte larga de siropuri pentru tuse productiva, insa astazi ma voi limita la 5 dintre acestea:


siropuri-tuse-productiva

Minunino tuse si expectoratie - Mure - este un siropel pe baza de mure, nalba mare, flori de tei si cimbu, indulcit cu zahar. Flaconul are 100 ml si este insotit de o lingurita dozatoare cu marcaj de 2,5 si 5 ml. Datorita gustului dulceag de mure, acest sirop este usor acceptat de copilasi si poate fi administrat incepand cu varsta de 1 an in urmatoarele doze:

  • copii cu varsta de la 1 la 3 ani: cate 2,5 ml (adica jumatate de lingurita) de 3 ori pe zi,
  • copii cu varsta de peste 3 ani: cate 5 ml (1 lingurita) de 3 ori pe zi.

La copiii carora am recomandat acest sirop, nu am inregistrat reactii alergice sau alte reactii adverse. Fireste, acest sirop nu poate fi recomandat copiilor cu alergie la mure, nalba, tei sau cimbru, nici celor cu diabet zaharat .

Singurul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca, dupa deschidere, acest sirop trebuie depozitat in frigider (nu la tempratura camerei!) si trebuie consumat in maxim 28 de zile de la deschidere. De aceea, va sfatuiesc sa notati pe flacon ziua desfacerii, pentru a va asigura ca nu-l administrati copilului dupa aceasta perioada. 

Pentru copilasii carora nu le place gustul de mure, exista si Minunino tuse si expectoratie cu gust de coacaze.


siropuri-tuse-productiva-bune


Plantexir - este un sirop pe baza iedera cu rol expectorant, spasmolitic (relaxeaza musculatura bronsica) si bactericid (distruge bacteriile), fiind deosebit de eficient in special in bronsite. Este indulcit cu fructoza, motiv pentru care nu este potrivit copiilor cu intoleranta la fructoza.

Flaconul de Plantexir are 100 ml si este insotit de o seringa dozatoare gradata, fiind deci foarte usor de adminstrat. Siropul are gust bun, de cirese, si nu este foarte dulce. Un alt aspect pozitiv este acela ca doza per administare este relativ mica:
  • copiii cu varsta intre 1 si 3 ani vor primi cate 1 ml de 3 ori pe zi,
  • copiii cu varsta intre 4 si 12 ani primesc cate 1,5 ml de 3 ori pe zi,
  • copiii cu varsta de peste 12 ani si adultii trebuie sa primeasca cate 2 ml de 3 ori pe zi.

Dupa deschidere, siropul trebuie pastrat la temperaturi sub 25 de grade (chiar si la frigider) si poate fi consumat in maxim 12 luni. Deci, este foarte posibil sa va ajunga sticluta pentru 1, 2 sau chiar 3 episoade separate de tuse productiva (functie de varsta copilului).

sirop-bun-tuse-productiva


Bronhoklir - este un sirop deosebit prin forma de prezentare, fiind ambalat in plicuri a cate 5 ml fiecare. Acesta formula are avantajul unei administrari facile, fiind uneori mai complicat pentru parinti sa transporte la scoala sau in concedii sticluta de sirop si lingurita dozatoare. Dupa deschidere, siropul se bea direct din plic, nefiind necesara diluarea in apa sau alte lichide.

Substantele active sunt cimbrul de cultura, ciubotica cucului si Echinacea purpurea - plante cu rol devedit in calmarea iritatiei tractului respirator si facilitarea expectoratiei. Gustul este bun, siropul fiind indulcit cu miere si zahar.

Deoarece contine alcool etilic 2%, produsul este destinat doar copiilor cu varsta peste 12 ani si adultilor in doza de 1 plic de 3-5 ori pe zi.  In plus, din cauza continutului de Echinacea, siropul Bronhoklir nu este recomandat persoanelor bolnave de tuberculoza sau celor cu boli autoimune.




Meltus Sirop Expectolin - este un produs pe baza de iedera si acetilcisteina, cu adaos de zinc, indulcit cu miere si fructoza. Potrivit studiilor, iedera este deosebit de eficienta in tratarea afectiunilor inflamatorii cronice ale bronsiilor, acetilcisteina fluidifica secretiile bronsice, iar zincul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Mierea, pe langa rolul de indulcitor, are si proprietati antiseptice (inhiba dezvoltarea germenilor patogeni).

Flaconul contine 100 ml sirop si este insotit de o lingurita dozatoare gradata. Gustul de capsuni il face usor acceptat de copii si poate fi administrat simplu, direct din lingurita, sau amestecat in diverse lichide (apa, suc, ceai etc).

Dozele sunt urmatoarele:
  • copii intre 2 si 4 ani: cate o lingurita (5 ml) de 2 ori pe zi,
  • copii de 4 ani sau mai mari: cate 2 lingurite (10 ml) de 2 ori pe zi.

Dupa deschidere, sticluta se pastreza la temperaturi sub 25 de grade, iar siropul se poate consuma in maxim 28 de zile de la deschiderea flaconului.




Siropul Tussodep contine o combinatie complexa de plante medicinale cu rol in calmarea tusei productive, dar si a celei seci. In plus, preparatul amelioreaza durerea de gat prin actiunea emolienta si hidratanta a mucoasei orofaringiene, inhiba dezvoltarea agentilor microbieni si sustine sistemul imunitar.

Flaconul contine 150 ml sirop si este insotit de o masura dozatoare. 

Inainte de deschidere, agitati flaconul bine si administrati in urmatoarele doze:
  • copii 6 luni - 1 an: 2,5 ml de 2 ori pe zi,
  • copii 1-3 ani: cate 5 ml de 2 ori pe zi,
  • copii 3-6 ani: 7,5 ml de 2 ori pe zi,
  • copii 6-12 ani: 10 ml de 2 ori pe zi.
Aveti in vedere ca se administreaza la o ora distanta de mese.

Dupa deschidere, siropul se pastreaza la temperaturi sub 25 de grade si poate fi administrat pana la data inscriptionata pe ambalaj.

Desi fiecare dintre aceste siropuri poate fi achizitionat de la farmacie fara prescriptie medicala (si chiar din farmacii online), nu recomand sa le administrati fara recomandarea unui medic (dupa consultul copilului). Dupa cum am scris si in alte articole, tusea poate insoti afectiuni usoare cum ar fi faringitele, dar si afectiuni mai severe precum bronsitele sau pneumoniile, iar diagnosticul corect poate fi stabilit doar de medic. In plus, de multe ori, siropul de tuse nu este suficient si trebuie insotit de alte produse medicamentoase recomandate, din nou, de medic. Deci, nu minimizati importanta consultului medical si nu priviti acest articol ca pe o incurajare la automedicatie!







Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...