Dr. Francu Nicoleta

Diareea la bebelusi - de la cauze la tratament

Niciun comentariu.
diaree-bebelusi, diaree-bebe, diaree-ceai,diaree-alimente, diaree-deshidratare


La sugari, numarul scaunelor variaza atat de mult incat limitele normalitatii sunt uneori dificil de stabilit. Astfel, daca unii au un scaun la 2 zile, altii pot avea chiar si 6-7 scaune pe zi. De obicei, bebelusii care sunt hraniti exclusiv la san au scaune mai frecvente si mai moi decat cei hraniti cu formule de lapte.
Pe scurt, 
diareea se caracterizeaza prin cresterea rapida a numarului de scaune si scaderea consistentei acestora (mai mult de 3 scaune diareice pe zi!).



DIAREEA LA BEBELUSI - CAUZE

Cauze infectioase:


Cauza cea mai frecventa este reprezentata de virusuri precum rotavirus, adenovirus, norovirus. Diareea virala poate fi insotita de febra, varsaturi, iritabilitate, nas infundat si scurgeri nazale apoase. 


Dintre bacterii, produc mai frecvent diaree acuta Campylobacter jejuni, Yersinia, E. coli, Salmonella, Shigella, Clostridium difficile. Bacteriile provin de cele mai multe ori din alimente sau lichide contaminate.

Infectiile de natura bacteriana se pot manifesta prin scaune diareice cu sange, insotite de dureri abdominale.


Diareea de cauza virala este mai frecventa iarna, iar cea bacteriana in sezonul cald.


Parazitii intestinali (precum Giardia lamblia) pot cauza diaree copiilor, in special celor care frecventeaza colectivitatea (camin sau gradinita).


Diareea cu Candida spp. este mai rara si apare de obicei dupa tratamente cu  antibiotice sau la bebelusii cu imunitate deficitara.



Cauze neinfectioase:


Tratamentul cu antibiotice poate produce un dezechilibru tranzitoriu al florei intestinale, soldat cu inmuierea scaunelor (diaree). De aceea, este imperios necesara administrarea de probiotice bebelusilor care urmeaza tratament antibiotic. 


Tulburari de absorbtie intestinala - boala celiaca, fibroza chistica.


Boli inflamatorii intestinale - boala Crohn, colita ulcerativa (scaune diareice cu mucus si sange)


Alergii sau intolerante alimentare - alergia la proteinele laptelui de vaca (APLV), intoleranta la lactoza - diareea este de obicei cronica, expunerea la alergeni fiind constanta.


Diareea poate avea drept cauza si erori alimentare precum diversificarea incorecta, supraalimentarea sau subalimentarea (diareea de foame).



DIAREEA LA BEBELUSI - SEMNE DE ALARMA


Principala complicatie a diareei este deshidratarea. Copiii se deshidrateaza mult mai usor decat adultii, mai ales daca diareea este insotita de febra si varsaturi.


Consultul medical este necesar daca :

bebelusul are scaune numeroase, moi sau apoase;

observati prezenta sangelui in scaun;

bebelusul este agitat sau somnolent (mai putin activ decat de obicei);

diareea este insotita de febra;

sunt prezente semne de deshidratare precum: 

  • piele palida, uscata, flasca
  • buze uscate, crapate
  • limba incarcata (cu depozit albicios)
  • ochi infundati in orbite, incercanati
  • maini si picioare reci
  • fontanela anterioara deprimata (adancita) la sugari
  • secretie lacrimala redusa
  • cantitati mai mici de urina


poze-diaree                 poze-diaree-verde



DIAREEA LA BEBELUSI - CONSULTUL MEDICAL


Medicul va adresa intrebari referitoare la debutul simptomelor, frecventa si consistenta scaunelor, alimentatia micutului.

Examenul clinic se va axa pe stabilirea gradului de deshidratare iar investigatiile paraclinice includ, in functie de caz: hemoleucograma, sindromul inflamator, ionograma, coprocultura, coprocitograma, examen coproparazitologic, antigen rotavirus/adenovirus, pH-ul scaunului. 

Diareea cronica necesita o evaluare amanuntita si investigatii diverse.



DIAREEA LA BEBELUSI - TRATAMENT LA DOMICILIU


Tratamentul diareei incepe prin rehidratarea cu solutii speciale de rehidratare orala  precum Rehisol, Sun Lyte etc. 

Atentie! In cazul deshidratarilor severe (mai ales pentru diareea insotita de varsaturi si febra), nu este recomandata rehidratarea orala, ci cea parenterala (adica prin perfuzie). Nu refuzati internarea daca medicul o recomanda, deoarece deshidratarea severa poate conduce la deces in special in cazul nou-nascutilor si a sugarilor.


NU se incepe rehidratarea cu bauturi precum ceai, suc de fructe, supa sau bauturi acidulate, deoarece acestea au concentratii inadecvate de zahar si saruri. In plus, unele sucuri din comert, cum ar fi cel de mere sau pere, contin sorbitol (aditivul E 420) care agraveaza diareea.


Sugarii cu diaree pot fi hraniti in continuare la san – nu este necesara intreruperea alaptarii!  Totusi, evitati sa oferiti micutului prea mult lapte deoarece contine lactoza, iar bebelusii pierd in cursul episoadelor diareice cantitati crescute de lactaza – enzima necesara digestiei lactozei. Prin urmare, laptele nu poate fi digerat corespunzator.


In cazul bebelusilor alimentati cu formula de lapte, poate fi folosita apa de orez (in locul apei obisnuite) pentru prepararea mesei de lapte.


Pentru sugarii cu diaree severa, persistenta, se inlocuieste temporar (1-2 saptamani), formula de lapte obisnuita cu una fara lactoza.


Cand starea se imbunatateste, daca bebe mananca hrana solida, oferiti-i alimente neiritante precum: morcov (supa de morcov sau piure de morcov), orez (mucilagiu de orez sau orez cu morcov), branza de vaca proaspata, banane, afine, "uscaturi" (paine prajita, covrigi, sticksuri - pentru copilasii mai mari), ceai de menta. In zilele urmatoare se pot introduce supa cu carne slaba si orezul cu carne.


Tratamentul medicamentos se administreaza numai la recomandarea medicului si poate include:

  • antidiareice (Hidrasec, Smecta),

  • protectoare ale mucoasei intestinale (Tasectan), 

  • probiotice (Protectis, Eubiotic, Enterol),

  • antispastice (Spasmodep, Spasmocalm),

  • antiemetice - in caz de varsaturi (Emetix),

  • antitermice - pentru combaterea febrei (Panadol/ supozitoare Paracetamol, Nurofen/ Algin),

  • antibiotice - pentru diareea de cauza bacteriana,

  • antihelmintice (ex: Vermigal, Wormex) - pentru diareea cauzata de paraziti intestinali,

  • antifungice (ex: Diflucan) pentru diareea candidozica.

Ultima actualizare:15.02.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...