Dr. Francu Nicoleta

Diareea la bebelusi

Niciun comentariu.


La sugari numarul scaunelor variaza atat de mult incat limitele normalitatii sunt uneori dificil de stabilit. Astfel, daca unii micuti au un scaun la 2 zile, altii pot avea, in mod normal, chiar si 5 scaune pe zi. De obicei, belusii care sunt hraniti exclusiv la san au scaune mai frecvente si mai moi decat cei hraniti cu formule de lapte.
Pe scurt, diareea se caracterizeaza prin cresterea rapida sau progresiva a numarului de scaune si scaderea consistentei acestora.


CAUZELE DIAREEI

Cauze infectioase:

Adesea diareea este cauzata de virusuri precum : rotavirus, adenovirus, echovirus, enterovirus.
Diareea de cauza virala poate fi insotita de simptome precum: febra, nas infundat, scurgere nazala apoasa si stare de oboseala sau iritabilitate crescuta. De obicei, diareea virala se vindeca in 3-4 zile, insa in cazul rotavirusului aceasta se poate prelungi pana la 6 zile in absenta terapiei simptomatice. Diareea virala asociaza mai frecvent si varsaturi.

Diareea poate fi provocata si de bacterii cum ar fi: E. coli, Salmonella si Shigella.
Bacteriile provin de cele mai multe ori din alimente sau apa contaminate, infectiile bacteriene putand fi severe la sugari.
Scaunele foarte numeroase, de consistenta apoasa, care contin si firicele de sange sau mucus ridica suspiciunea unei infectii bacteriene.

Parazitii intestinali precum Giardia reprezinta o alta cauza de diaree, in special la copiii care merg la camin sau gradinita.


Cauze neinfectioase:

In cursul tratamentelor prelungite cu antibiotice copiii pot face diaree ca urmare a modificarii tranzitorii a florei intestinale.

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca poate fi responsabila de aparitia diareei. 

Diareea poate avea drept cauza si erori alimentare precum diversificarea incorecta, supraalimentarea sau subalimentarea, dar si alergiile alimentare.


ARE BEBE DIAREE ?

Daca schimbati mai multe scutece decat de obicei, iar scaunele sunt mai moi sau apoase, probabil bebelusul are diaree.
In cazul infectiilor, diareea poate fi insotita de varsaturi si febra. Infectiile de natura bacteriana se pot manifesta prin scaune diareice cu sange, insotite de dureri abdominale.


TREBUIE SA MA INGRIJOREZ ?

Principala complicatie a diareei este deshidratarea. Copiii se deshidrateaza mult mai usor decat adultii, mai ales daca diareea este insotita de febra si varsaturi.


CONTACTEZ MEDICUL ?

Consultul medical este necesar daca :
  • Bebelusul are scaune numeroase, moi sau apoase;
  • Observati prezenta sangelui in scaun;
  • Bebelusul este agitat, pare a avea dureri abdominale (“pozitia covrigel”) si face febra;
  • Micutul prezinta semne de deshidratare precum: secretie lacrimala redusa, cantitati mai mici de urina, buze uscate, ochi infundati in orbite;
  • Copilul este somnolent sau mai putin activ decat de obicei.


CONSULTUL MEDICAL

Medicul va adresa intrebari referitoare la debutul simptomelor, frecventa si consistenta scaunelor, alimentatia micutului.
Examenul clinic se va axa pe stabilirea gradului de deshidratare si pe examinarea abdomenului, iar investigatiile paraclinice pot include, in functie de caz, hemoleucograma, sindrom inflamator, ionograma, coprocultura, coprocitograma, examen coproparazitologic.
In cazul infectiilor bacteriene madicul va prescrie tratament antibiotic. Diareea de cauza virala va fi tratata cu simptomatice iar cea parazitara cu antihelmintice.
Diareea cronica necesita o evaluare amanuntita a scaunelor, teste de sange, ecografie si radiografie abdomniala.


CE PUTETI FACE ACASA ?

Tratamentul diareei incepe prin administrarea unor lichide speciale denumite solutii de rehidratare orala (HIPP ORS200 – Morcov si orez® potrivite copiilor mici si sugarilor incepand cu varsta de 4 luni) sau plicuri cu saruri de rehidratare orala (Prolyte® - pentru copii si adulti).

Nu trebuie sa folositi pentru rehidratare bauturi precum ceai, sucuri de fructe, supe sau bauturi acidulate, deoarece acestea au concentratii inadecvate de zahar si saruri. In plus, excesul de zahar din dulciuri precum si unele sucuri din comert cum ar fi cel de mere sau de pere contin sorbitol (aditivul E 420) care agraveaza diareea.

Sugarii cu diaree pot fi hraniti in continuare la san – nu este necesara intreruperea alaptarii! Totusi, evitati sa oferiti micutului prea mult lapte deoarece contine lactoza, iar bebelusii pierd in cursul episoadelor diareice cantitati crescute de lactaza – enzima necesara digestiei lactozei. Prin urmare, laptele nu poate fi digerat corespunzator.

Cand starea se imbunatateste, daca bebe mananca hrana solida, oferiti-i alimente neiritante, bogate in pectine precum: morcov (supa de morcov), orez (mucilagiu de orez), cartofi (piureuri), banane, suc natural de mere sau morcovi.

Scaunele diareice au o aciditate crescuta si sunt foarte iritante. Prin urmare, este indicat sa protejati pielea funduletului folosind creme protectoare inca de la primele scaune moi. 
Ultima actualizare:15.02.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...