Dr. Francu Nicoleta

Boala gura-mana-picior

Niciun comentariu.


Boala gura-mana-picior este o infectie virala foarte contagioasa intalnita in special la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani. 
Caracteristice bolii sunt leziunile aftoase de la nivelul mucoasei orofaringiene insotite de eruptie in jurul gurii, pe palme si talpi. Denumirea bolii provine de la localizarea elementelor.


Cauza bolii gura-mana-picior 

Boala este determinata de enterovirusuri. Virusurile Coxsackie A6, A16 si Enterovirusul 71 sunt cel mai frecvent implicate.

Boala este mai frecventa vara si se transmite foarte usor de la un copil la altul prin secretii nazale, saliva, lichid din vezicule sau contact cu materiile fecale ale bolnavului.

Incubatia este de 3-7 zile, insa copilul este contagios inca din aceasta perioada premergatoare aparitiei simptomelor. 


Semne si simptome ale bolii gura-mana-picior

Copii care dezvolta boala prezinta:
  • febra mare - 39-40 grade Celsius
  • dureri la nivelul gurii si gatului cauzate de leziunile veziculare si ulcerative prezente pe mucoasa buco-faringiana. De obicei, copiii inghit greu alimentele solide, preferandu-le pe cele lichide. Cei mici pot refuza si lichidele, ceea ce duce la deshidratare.
  • eruptie maculopapuloasa, veziculoasa pe palme, talpi si in jurul gurii. Succesiunea eruptiei este de cele mai multe ori urmatoarea: gura-mana-picior.
  • alterarea starii generale, iritabilitate
  • scaderea poftei de mancare
  • deshidratare
  • este posibila caderea unghiilor in decurs de cateva saptamani de la boala. Pierderea este temporara si unghiile cresc la loc fara a fi nevoie de vreun tratament.

Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative din gura cu durere in gat, scaderea apetitului, modificarea starii generale. Dupa aproximativ 2 zile, apare eruptia maculopapuloasa, veziculoasa. 

Boala se vindeca in 7-10 zile si este autolimitata (adica organismul reuseste singur sa neutralizeze virusul). Dupa vindecare copilul ramane cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va putea sa mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase.


Tratamentul bolii gura-mana-picior

Nu exista un tratament specific bolii, terapia fiind de suport:
  • pentru febra se administreaza Paracetamol, Ibuprofen.
  • pentru calmarea durerilor date de leziunile veziculare de la nivelul gurii se recomanda Tantum Verde spray, Spray antiviral, Anaftin spray sau Orofar spray - dupa varsta de 4 ani, cate 2 pufuri de 4 ori pe zi. Copiilor mai mari li se recomanda gargara cu apa bicarbonatata (o lingurita de bicarbonat la un pahar de apa).
  • administrarea de antivirale poate fi uneori necesara: Virodep picaturi (se poate administra incepand cu varsta de 6 luni), Biosept  A 16 sirop (pentru copiii care au implinit 1 an), Isoprinosine - pentru cazurile mai severe - (dupa varsta de 1 an).

In general, tratamentul se administreaza la domiciliu deoarece boala nu necesita internare, dar bolnavul trebuie izolat, fiind inalt contagios mai ales in prima saptamana de boala. Daca copilul este sever deshidratat, este necesar tratamentul perfuzabil. 


Cum putem preveni contactarea bolii gura-mana-picior ?

Trebuie respectate urmatoarele masuri preventive:

Invatati copiii inca de la varste mici sa se spele pe maini cat mai des, neaparat inainte de masa si dupa mersul la toaleta.

Atunci cand mergeti in locuri de joaca sau parcuri unde nu exista posibilitate de spalare cu apa si sapun, apelati la geluri antibacteriene pentru dezinfectarea mainilor.

Spalati din cand in cand jucariile copiilor. Aceste pot fi adevarate focare de germeni.

Invatati copilul sa nu imparta cu nimeni obiectele de uz personal precum canita, tacamurile, periuta de dinti sau prosopul - atat acasa cat si la gradinita.

Dezinfectati cat mai des suprafetele intens contaminate din baie si bucatarie, dar si podelele pe care copiii se joaca.
Ultima actualizare:13.09.2015



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...