Dr. Francu Nicoleta

Boala gura-mana-picior

Niciun comentariu.


Boala gura-mana-picior este o boala de cauza virala, foarte contagioasa, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani si se manifesta prin aparitia unei eruptii pe palme, talpi si in gura. Denumirea bolii provine de la localizarea eruptiei.


Cine cauzeaza boala mana-gura-picior ?

Boala este determinata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri. 

Boala este mai frecventa in sezonul cald si se transmite foarte usor de la un copil la altul prin secretii nazofaringiene, lichid din vezicule sau contact cu materiile fecale ale unui bolnav.

Incubatia este de 3-7 zile, insa copilul este contagios inca din aceasta perioada premergatoare aparitiei simptomelor. 


Semne si simptome ale bolii gura-mana-picior

Copii care dezvolta boala prezinta manifestari precum:
  • Febra mare - 39-40 grade Celsius.
  • Dureri la nivelul gurii si gatului cauzate de leziunile veziculare si ulcerative prezente pe mucoasa buco-faringiana. De obicei, copiii inghit greu alimentele solide, preferandu-le pe cele lichide. Cei mici pot refuza si lichidele, ceea ce duce la deshidratare.
  • Eruptie maculopapuloasa, veziculoasa pe palme, talpi, in jurul buzelor. Succesiunea eruptiei este de cele mai multe ori urmatoarea: gura-mana-picior.
  • Alterarea starii generale, iritabilitate
  • Scaderea poftei de mancare
  • Deshidratare.

Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative din gura cu durere in gat, scaderea apetitului, modificarea starii generale. Dupa aproximativ 2 zile, apare eruptia maculopapuloasa, veziculoasa. 

Boala se vindeca in 7-10 zile. Este o bola autolimitata, adica organismul reuseste singur sa neutralizeze virusul. Dupa vindecare copilul ramane cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va putea sa mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase.


Tratamentul bolii gura-mana-picior

Nu exista un tratament specific bolii, se face un tratament suportiv:
  • Pentru febra se administreaza Paracetamol, Ibuprofen.
  • Pentru calmarea durerilor date de leziunile veziculare de la nivelul gurii se recomanda Tantum Verde spray, Spray antiviral, Anaftin spray sau Orofar spray - dupa varsta de 4 ani, cate 2 pufuri de 4 ori pe zi. Copiilor mai mari li se recomanda gargara cu apa bicarbonatata.
  • Administrarea antivirale per os: Virodep sirop, Biosept sirop, Isoprinosine - dupa varsta de 1 an.
In general tratamentul se face la domiciliu deoarece boala nu necesita internare, dar copilul trebuie izolat. Daca copilul este sever deshidratat trebuie internat pentru reechilibrarea hidroelectrolitica prin perfuzii.


Cum putem preveni contactarea bolii gura-mana-picior ?

Trebuie respectate urmatoarele masuri preventive:

Invatati copiii inca de la varste mici sa se spele pe maini cat mai des, neaparat inainte de masa si dupa mersul la toaleta.

Atunci cand mergeti in locuri de joaca sau parcuri unde nu exista posibilitate de spalare cu apa si sapun, apelati la geluri antibacteriene pentru dezinfectarea mainilor.

Spalati din cand in cand jucariile copiilor. Aceste pot fi adevarate focare de germeni.

Invatati copilul sa nu imparta cu nimeni obiectele de uz personal precum canita, tacamurile, periuta de dinti sau prosopul - atat acasa cat si la gradinita sau cresa.

Dezinfectati cat mai des suprafetele intens contaminate din baie si bucatarie, dar si podelele pe care copiii se joaca.
Ultima actualizare:13.09.2015Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...