Dr. Francu Nicoleta

Anemia feripriva la bebelusi si copii

Niciun comentariu.


Anemia se defineste prin scaderea hemoglobinei sub valorile de referinta pentru varsta. 

Hemoglobina este pigmentul rosu al eritrocitelor - celule cu rol in transportul oxigenului de la alveolele pulmonare catre toate organele si tesuturile asigurand buna functionare a acestora.

In cazul copiilor, cea mai frecventa cauza a anemiei este deficitul de fier, iar anemia prin deficit de fier poarta numele de anemie feripriva. 
Conform studiilor, in Romania aproape jumatate dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 luni prezinta anemie feripriva.


IMPORTANTA FIERULUI IN ALIMENTATIE

Fierul este necesar pentru producerea de hemoglobina, iar hemoglobina fixeaza oxigenul pentru a fi transportat prin sange catre toate celulele organismului. Deficitul de fier este de cele mai multe ori rezultatul unei alimentatii inadecvate. 

Mai frecvent, anemia feripriva apare:
  • la sugarii alimentati cu formule de lapte, diversificati tardiv si/sau incorect,
  • in caz de prematuritate, gemelaritate, 
  • la copiii mamelor care nu au primit profilaxie cu fier in timpul gestatiei,
  • in cazul unor boli ale tractului digestiv care impiedica sau limiteaza absorbtia fierului din alimente,
  • in cazul pierderilor de sange.
Copiii nascuti la termen au rezerve de fier care le ajung in medie pana la varsta de 4-6 luni. Dupa aceasta varsta este adesea necesara suplimentarea cu fier daca prin alimentatie nu se reuseste obtinerea unui nivel optim al fierului seric.


SEMNELE SI SIMPTOMELE ANEMIEI

De multe ori semnele anemiei sunt trecute cu vederea de parinti, iar diagnosticul se stabileste in urma unor teste de sange recomandate pentru evaluarea altor boli.
Bebelusul care sufera de anemie este de obicei palid, iritabil, somnolent, se remarca apetit diminuat sau chiar refuzul alimentatiei. 
La copiii mai mari puteti observa: 
  • tulburari alimentare precum ingestie compulsiva de pamant sau gheata, 
  • astenie, tulburari de comportament si performante scolare scazute - ca urmare a hipoxiei,
  • modificari ale fanerelor precum par uscat, piele aspra si unghii subtiri, cu striatii, care se exfoliza usor,
  • infectii respiratorii, otice si digestive  - sunt mai frecvente la copiii cu anemie.


CAT  ESTE DE GRAV ?

In lipsa unui tratament adecvat, anemia prelungita poate afecta considerabil cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului. Conform unor studii, carenta persistenta de fier din timpul copilariei afecteaza in mod negativ capacitatile intelectuale ale viitorilor adulti.


CAND ESTE NECESAR CONSULTUL MEDICAL ?

Daca bebelusul este palid, apatic, usor iritabil, nu are pofta de mancare si suspectati o deficienta de fier, atunci este bine sa programati o consultatie la medicul pediatru.
Acesta va examina micutul si va recomanda teste de sange esentiale pentru stabilirea diagnosticului de anemie feripriva.
Daca testele vor demonstra existenta anemiei, medicul va prescrie suplimente de fier asociate cu vitamina C, in doze calculate in functie de severitatea anemiei si greutatea bebelusului dumneavoastra. Supradozarea suplimentelor de fier poate duce la tulburari digestive precum varsaturi, diaree sau constipatie, deci este necesara respectarea intocmai a dozelor prescrise.


CUM PUTETI PREVENI ANEMIA FERIPRIVA

Alimentati copilul la san minim 6 luni si introduceti laptele de vaca in alimentatia sugarului doar dupa varsta de 1 an, maxim 500 ml pe zi.

Daca bebelusul este hranit cu lapte praf, alegeti formule de lapte imbogatite cu fier.

Daca deja micutul primeste alimente solide, introduceti in dieta acestuia cereale imbogatite cu fier.

Copiilor mai marisori, diversificati, le puteti oferi alimente cu continut crescut de fier precum: carne pasata, galbenus de ou, ficat, spanac, mazare, ton, caise deshidratate, prune uscate.

Ajutati absorbtia fierului din alimente suplimentand dieta copilasului cu alimente bogate in vitamina C precum: kiwi, capsuni, rosii, broccoli, cartofi s.a..

Ultima actualizare:16.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...