Dr. Francu Nicoleta

Ingrijirea penisului la bebelusi

Niciun comentariu.


Din ce in ce mai multe mamici se intereseaza despre ingrijirea corecta a penisului baieteilor si am constat ca multe dintre acestea nu sunt familiarizate cu termeni precum fimoza, parafimoza sau decalotarea penisului, motiv pentru care am ales drept tema pentru acest articol problemele penisului la bebelusi.

In primul rand, trebuie sa stiti ca in primele saptamani de viata, penisul nu necesita ingrijiri speciale si poate fi spalat cu apa calda si sapun sau lotiune pentru bebelusi, la fel cum procedati cu funduletul.


Fimoza la copii 

La bebelusi, pielea care acopera glandul, adica preputul, nu este retractabila in intregime. Aceasta conditie poarta numele de fimoza si nu este un lucru neobisnuit la copiii mici.

Fimoza se rezolva de cele mai multe ori pana la varsta de 6 luni prin retragerea preputului de la sine. Intre timp, in lipsa complicatiillor, nu incercati sa trageti de pielea de pe gland fiindca riscati sa provocati fisuri insotite de durere si mici sangerari. Totusi, este necesar sa supravegheati bebelusul cand urineaza. Daca observati ca jetul este foarte slab si baietelul pare a avea neplaceri in timpul mictiunii este posibil ca orificiul din preput sa fie prea mic si sa nu permita eliminarea normala a urinei. In plus, un preput foarte strans poate conduce la iritatii si infectii ale grandului (balanita), precum si la infectii urinare.


Tratament pentru fimoza ?

Daca retractia pielii intarzie sa se produca sau sunt prezente complicatii, parintii pot incepe un program de igiena si ingrijire a preputului.
Astfel, la baia generala sau baie de sezut cu infuzie de musetel, parintii pot tenta usoara decalotare a penisului, adica vor tractiona cu blandete preputul, atat cat acesta permite, pentru a nu provoca durere, leziuni sau chiar parafimoza.

Info!
Parafimoza  reprezinta blocarea preputului in pozitie retractata si este urmarea unei decalotari fortate.

Retractia preputului este un proces indelungat care poate dura chiar luni de zile, de aceea este necesar sa aveti rabdare. Daca insa preputul unui baiat este atat de strans incat nu permite decalotarea, rezolvarea fimozei consta intr-o operatie minora in serviciul de chirurgie.

Atentie!
Circumcizia nu este aproape niciodata necesara in rezolvarea problemelor preputului.

Dupa retragerea pielii de pe penis, curatati glandul si trageti inapoi pielea peste penis. Pe masura ce copilul creste, aceasta manevra trebuie sa devina obisnuinta


Lectii de igiena

Invatati copilul sa-si curete penisul la baie in 3 pasi simpli:
  • indeparteaza pielea de pe gland
  • spala varful penisului si cutele pielii cu apa si sapun pentru copii sau gel intim
  • readuce preputul in pozitia initiala, peste varful glandului
Ultima actualizare:15.07.2015




Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...