Dr. Francu Nicoleta

Colicile bebelusilor - cauze si tratament

Niciun comentariu.
colici-bebelusi, colici-bebelusi-tratament, plans-colici


COLICILE, CE MAI SUNT SI ASTEA ?

Colicile sunt definite ca dureri abdominale cu durata si intensitate variabile si caracter colicativ. Ele apar la sugari dupa varsta de 2-3 saptamani, frecvent intre 2 si 8 saptamani, si dispar spontan dupa varsta de 3-4 luni. Colicile nu sunt tocmai rar intalnite. Studiile au aratat ca cel putin unul din cinci sugari sanatosi sufera de colici.


REGULA 3 – 3 – 3

Episoadele de plans si agitatie sunt considerate drept colici daca au o durata de 2-3 ore pe zi, minim 3 zile pe saptamana, timp de 3 saptamani consecutiv.

De obicei, un bebelus care are colici prezinta episoade de plans inconsolabil. Plansul apare "din senin", aparent fara motiv, de obicei in aceeasi perioada a zilei sau a noptii, si continua timp de cateva ore. In timpul reprizelor de plans, sugarul inghite aer, fapt care accentueaza balonarea abdominala si flatulenta.
Plansul copilului cu colici este viguros si ascutit. Bebelusul este rosu la fata, isi trage genunchii la piept, tine pumnii stransi si isi freaca piciorusele. Prin pipaire, veti observa ca muschii burticii sunt foarte incordati.


CE E DE FACUT ?

Daca suspectati bebelusul de colici, este indicat sa va prezentati cu el la medicul de familie. In urma consultului, doctorul este in masura sa stabileasca daca episoadele de agitatie si plans prelungit pot fi atribuite colicilor sau, dimpotriva, sunt semne de alarma ale unor boli.


SA CALMAM COLICILE !

Colicile bebelusilor sunt cauzate sau agravate de distensia badominala. Aceasta semnifica acumularea de gaze in intestin prin inghitirea unei cantitati crescute de aer in timpul alimentatiei, plansului sau prin procesul de digestie a laptelui.

Pentru limitarea cantitatii de aer inghitit, alimentati bebelusul in pozitie oblica, si nu culcat! Faceti pauze si ajutati copilul sa eructeze batandu-l usor pe spate dupa fiecare masa pentru eliminarea aerului inghitit. Daca hraniti bebelusul cu biberonul, folositi tetine cu orificii mici. Exista si tetine speciale anti-colici cu supape care reduc cantitatea de aer inghitita in timpul alimentarii.

Uneori, colicile pot fi cauzate de o intoleranta la proteinele laptelui de vaca din formulele de lapte. In aceste cazuri se recomanda inlocuirea formulei obisnuite cu o formula hipoalergenica (Aptamil HA®, Hipp HA®, Nestle Nan HA®, Humana HA®). Evitati schimbarea frecventa a formulelor!

La bebelusii alaptati, colicile pot avea drept cauza unele alimente sau bauturi din dieta mamei. Medicul va poate recomanda sa renuntati la produsele lactate si sa evitati pentru o perioada ouale, nucile, cerealele din grau, pestele sau ciocolata daca suspicioneaza o alergie alimentara De asemenea, mamicile care alapteaza, trebuie sa este evite consumul de varza, fasole, mazare, conserve, mezeluri, tocaturi (mici, sarmale s.a.), mancaruri condimentate, bauturi acidulate (inclusiv apa minerala carbogazoasa si Coca Cola care pe langa acid contine si cofeina crescand astfel riscul de agitatie la bebelusi), excesul de cafea sau ceaiuri.

Renuntati la tigari! Fumul de tigara inhalat de bebelusi creste riscul de a avea colici.

Bebelusilor le place miscarea. Daca deja ati invatat orarul episoadelor de plans, cu putin inainte de debutul acestora asezati copilul in marsupiul pentru bebelusi sau in carucior si iesiti la o scurta plimbare.

Sunete pentru liniste. Unii bebelusi se calmeaza la auzul unor melodii ambientale, a inregistrarilor cu sunete din natura precum susurul unei ape sau ciripitul pasarilor, dar mai ales la perceperea unor sunete mai puternice precum motorul masinii de spalat, al aspiratorului sau al automobilului.

Masaj calmant. Colicile pot fi ameliorate prin masarea burticii copilului. Pentru aceasta, asezati bebelusul pe spate si masati bland abdomenul in sensul acelor de ceasornic. Folosind ulei de masaj pentru copii, realizati masajul la 30 de minute - 1 ora dupa masa pentru imbunatatirea digestiei. Pernutele anti-colici incalzite, asezate pe burtica pot, de asemenea, sa ajute la calmarea durerilor.


IN CONCLUZIE ...

Nu exista o formula castigatoare pentru calmarea colicilor.

Episoadele repetate de plans si agitatie pot fi epuizante pentru parinti. Incercati sa va mentineti calmul si in niciun caz nu bruscati bebelusul!

Incercati tehnicile descrise mai sus si nu ezitati sa consultati medicul! Acesta va poate prescrie medicamente adjuvante in calmarea colicilor precum Colief, Espumisan, Gripe Baby Water, Happy drink s.a..

Ultima actualizare: 16.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...