Dr. Francu Nicoleta

Varsatul de vant (Varicela la copii)

.


Varicela este o boala foarte contagioasa cauzata de virusul Varicella-Zoster. 

Caracteristica varicelei este eruptia cutanata sub forma de mici pete roz-rosii care devin rapid proeminente, apoi se transforma in vezicule pline cu lichid. In evolutie, veziculele se usuca si se formeaza cruste care se desprind natural.


CUM SE TRANSMITE VIRUSUL VARICELEI? 

Bolnavii cu varicela sunt foarte contagiosi si pot transmite boala astfel:
  • pe calea aerului - prin secretii nazo-faringiene (picaturi de saliva),
  • prin contact direct cu continutul veziculelor inainte ca acestea sa fie acoperite de cruste,
  • de la mama bolnava la fat (prin intermediul placentei), cu risc maxim in trimestrul II de sarcina.

Varicela este contagioasa incepand cu 1-2 zile inaintea aparitiei eruptiei cutanate si pana la formarea crustelor, aproximativ 14 zile (crustele nu sunt infectante). Astfel, copiii din colectivitati (camine, gradinite, scoli) necesita izolare la domiciliu in medie 2 saptamani (pana la desprinderea completa a crustelor).

Epidemiile de varicela apar iarna si la inceputul primaverii in cicluri de 3-4 ani, afectand mai ales copiii intre 2 si 10 ani, rar pe cei mai mici de 6 luni (datorita protectiei conferite de anticorpii materni pana la aceasta varsta).

La copiii cu sistem imunitar competent, varicela este rareori severa. In schimb, in cazul nou-nascutilor, a pacientilor imunodeprimati (cancere, HIV, corticoterapie prelungita) si a gravidelor evolutia poate fi grava, chiar fatala. Dupa vindecare, varicela genereaza imunitate permanenta (pe viata). Exista insa si un numar limitat de cazuri in care imunitatea se pierde si are loc un al doilea episod de boala.


CARE SUNT SEMNELE SI SIMPTOMELE VARICELEI? 

Perioada de incubatie a bolii este de aproximativ 14 zile. Cu alte cuvinte, primele semne ale bolii apar la 2 saptamani de la contactul cu persoana infectata.

Varicela debuteaza prin simptome precum: febra (38-38,5°C), dureri de cap si inapetenta (lipsa poftei de mancare). Ulterior apare eruptia cutanata in 2-3 valuri eruptive care se succed la 1-3 zile, fiecare val eruptiv fiind insotit de un croset febril.

Leziunile cutanate au initial aspect de pete rosii care in decurs de cateva ore devin proeminente, ulterior se transforma in basicute cu lichid clar, asemanatoare “boabelor de roua”. In cateva zile, continutul veziculelor devine tulbure si acestea incep sa se usuce rezultand cojite mici brun-negricioase. Eruptia este de regula insotita de senzatie de mancarime. In mod obisnuit, crustele se desprind fara a lasa urme (in afara cazurilor in care veziculele sunt rupte sau se suprainfecteaza).
varicela dr francu nicoleta

Leziunile cutanate apar initial la nivelul fetei sau toracelui, apoi se extind pe restul corpului. Eruptia este “in valuri”, adica elemente noi apar cu putin timp inainte ca cele anterioare sa fi format cruste. De obicei incepand cu ziua a 5-a nu mai apar leziuni noi.

Eruptia poate fi prezenta si pe mucoase (enantem) putand afecta: mucoasa bucala – veziculele se rup imediat si apar dureri la inghitit, conjunctiva palpebrala (interiorul pleoapelor), mucoasa genitala sau rectala.



STABILIREA DIAGNOSTICULUI DE VARICELA

Desi diagnosticul se bazeaza in general pe semnele clinice, consultul medical este necesar pentru deferentierea varicelei de boli cu care se aseamana cum ar fi: zona zoster, herpes, eczema, impetigo difuz, infectii cu rickettsii.


COMPLICATIILE VARICELEI

Varicela se poate complica cu infectii bacteriene secundare ale veziculelor (cel mai frecvent streptococica sau stafilococica), pneumonie variceloasa, miocardita, meningita, encefalita, cerebelita sau artrita.


TRATAMENTUL VARICELEI

Masuri generale:
  • Izolare la domiciliu pana la desprinderea completa a crustelor (in medie 14 zile);
  • Imbaierea este permisa insa se recomanda evitarea frecarii pielii cu buretele de baie in favoarea gelurilor blande aplicate fin, cu palma. Dupa baie pielea se sterge cu un prosop curat prin tamponare;
  • Unghiile copilului se taie scurt si se evita ruperea veziculelor cu lichid intrucat aceasta conduce la formarea de cicatrici permanente si chiar la suprainfectare bacteriana;
  • Se recomanda un aport lichidian adecvat (apa, ceaiuri, supe, sucuri naturale de fructe) si o alimentatie usoara, variata, adaptata varstei.

Tratament medicamentos:
  • Fiind o boala de natura virala, varicela nu se trateaza cu antibiotice, insa acestea pot fi necesare in cazul suprainfectarii leziunilor;
  • Febra se trateaza cu antitermice precum paracetamol;
  • Senzatia de mancarime se calmeaza aplicand Mixtura mentolata sau unguente care contin calamina precum Pruriced gel®;
  • Tratamentul antiviral (Aciclovir, Valacyclovir, Famciclovir) nu se indica tuturor bolnavilor, ci doar unor categorii speciale;
  • Cazurile grave de boala se interneaza in spital.

PUTEM PREVENI VARICELA?

Da, varicela poate fi prevenita.
Cea mai buna metoda de prevenire este vaccinarea. Vaccinul VARILRIX este disponibil in Romania si poate fi administrat copiilor incepand cu varsta de 9 luni. Pentru o protectie optima, se recoamanda administrarea a 2 doze de vaccin (la minim 6 saptamani distanta una de alta).

Pe langa vaccin, este importanta evitarea persoanelor bolnave, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume proaspete, dar si activitatea fizica regulata.
Ultima actualizare 09.01.2016


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼