Dr. Francu Nicoleta

Febra la copii

.


Temperatura normala a corpului variaza atat de la o persoana la alta, cat si de-a lungul zilei la acelasi individ. Astfel, temperatura este, de obicei, mai scazuta dimineata si mai ridicata spre seara. In general, nou-nascutii si sugarii au o temperatura mai crescuta decat copiii mai mari si adultii.

Aproape toate starile acute de febra ce apar la sugari sau copii mici sunt cauzate de existenta unui proces infectios de natura virala sau bacteriana. Raspunsul normal al organismului la infectie include activarea "termostatului" intern pentru sustinerea luptei cu agentul patogen. 


Cum recunoastem febra ?

Daca fruntea sau gatul copilului vi se par neobisnuit de calde, masurati-i temperatura cu un termometru.
In cazul nou-nascutilor, sugarilor si al copiilor mai mici de 3 ani, temperatura se masoara intrarectal. Temperatura masurata axilar (sub brat)  sau la nivelul timpanului nu este relevanta la copilul sub 3 ani. La cei de varsta mai mare, temperatura se masoara axilar.
Temperatura rectala de peste 38ºC si cea axilara mai mare de 37,5ºC definesc febra la copii.


Trebuie sa ma ingrijorez ?

Febra este un semn al luptei organismului cu infectia. Deci, febra in sine nu constituie un pericol. Totusi, in cazul copiilor mici, boala semnalata de febra se poate agrava rapid din cauza sistemului imunitar imatur, nepregatit sa lupte impotriva agentilor patogeni. De aceea, este indicat sa luati masuri daca sugarul are sub 3 luni si constatati o temperatura rectala de 38ºC sau mai mult. 

Prezentati-va la medic daca febra nu cedeaza dupa administarea de antitermice la domiciliu (Paracetamol, Ibuprofen) sau daca sunt prezente si alte semne de boala precum:
 • Stare de agitatie, iritabilitate, plans incontrolabil sau, dimpotriva, letargie
 • Tuse, stranut sau scurgeri nazale
 • Eruptii cutanate
 • Refuzul alimentatiei
 • Tulburari digestive precum varsaturi sau diaree.

Tratamentul febrei

Masurile de scadere a febrei la domiciliu includ:
 • Aport lichidian crescut. Febra predispune la deshidratare, motiv pentru care este indicat sa oferiti copilului febril lichide sub forma de lapte, ceaiuri, supe s.a.. In cazul in care febra este insotita de episoade de varsaturi sau diaree, deshidratarea poate fi severa si este indicata administrarea  de solutii de rehidratare orala precum Hidrasec®, Prolyte® sau chiar hidratarea pe cale parenterala (perfuzii).
 • Repaus la pat. Incurajati repausul la pat pe perioada febrila a bolilor deoarece odihna ajuta la refacerea mai rapida a organismului slabit.
 • Imbracaminte cat mai sumara. Nu infofoliti copilul si nu-l inveliti cu multe paturi in speranta ca va transpira si boala se va trata mai repede.  Aceste proceduri sunt gresite! In cazul febrei inalte, copilul trebuie dezbracat, lasat doar in pampers.
 • Comprese cu apa la temperatura camerei. Asezati comprese pe fruntea si toracele copilului febril. Copiii micuti pot fi infasati in prosoape umezite cu apa la temperatura camerei (nu foarte rece). Dusurile sau baile cu apa calduta (temperatura cu 2 grade mai mica decat temperatura corporala) pot fi, de asemenea, folositoare pentru copiii cu febra mare, pana la aparitia efectului antitermicelor.
 • Nu frictionati pielea copilului cu otet, spirt sau alcool! Aceste metode nu doar ca nu sunt eficiente in combaterea febrei, ci, mai mult, pot produce iritatii si arsuri pielii sensibile a bebelusilor.

Tratamentul medicamentos:
 • Cele mai utilizate antitermice pentru copii sunt Paracetamolul si Ibuprofenul. Administrati-le doar in dozele recomandate de pediatru!
 • Aspirina nu se administreaza pentru combaterea febrei la persoanele cu varsta mai mica de 18 ani din cauza riscului aparitiei sindromului Reye.
Ultima actualizare 17.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼