Dr. Francu Nicoleta

Tratamentul iritatiei de scutec

Niciun comentariu.

Pielea bebelusilor este deosebit de sensibila si este predispusa la iritatii in special in conditii de caldura si umiditate crescuta. De aceea, nu este de mirare ca pielea micutilor se irita in contact cu urina, mai ales din cauza amoniacului care este extrem de iritant.

Singurii copii care nu fac iritatie de scutec sunt cei care nu poarta scutec. Totusi, nu trebuie sa acceptati iritatia ca pe  o conditie normala, deoarece pielea iritata este predispusa la suprainfectie cu bacterii sau ciuperci, in special Candida sp. Suprainfectia bacteriana poate fi recunoscuta prin aparitia unor besicute pline cu lichid, in timp ce candidoza genitala se prezinta sub forma unor pete mici si rosii. In cazul baietilor cu iritatie de scutec puteti observa mici pete ca cele de sange care apar prin iritarea orificiului extern al uretrei.


Ce puteti face acasa

In primul rand, trebuie sa mentineti zona scutecului cat mai uscata. Asta presupune sa schimbati scutecul bebelusului cat mai des si sa lasati copilul fara scutec ori de cate ori este posibil.

Daca folositi scutece din material textil, spalati-le cu sapun neutru si clatiti-le foarte bine. Resturile de detregenti pot irita chiar mai mult pielea.

Pentru prevenirea instalarii iritatiei, puteti folosi creme pe baza de oxid de zinc precum Nivea Baby Bottom Ointment ® sau unguente cu dexpantenol  cum ar fi Bepanthen unguent®.

Unii parinti  apeleaza si la pudra de talc, insa eu nu o recomand deoarece praful de pudra de talc  este iritant pentru plamanii bebelusilor. Daca totusi doriti sa o folositi, puneti pudra mai intai in palma dumneavoastra si dupa aceea pudrati funduletul.

In cazul in care, in ciuda unguentelor folosite iritatia nu cedeaza, consultati medicul de familie!


Consultul medical

La cabinet, medicul va inspecta pielea bebelusului si, in cazuri deosebite, va recolta probe pentru examene de laborator.

Daca medicul va constata o suprainfectie fungica, va prescrie o crema pe baza de nistatin, clortimazol sau miconazol. In cazul infectiilor bacteriene se indica unguente care contin antibiotic.




Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...