Dr. Francu Nicoleta

6 Beneficii ale consumului de nuci si alte oleaginoase

2 comentarii.


După zeci de ani in care au fost desconsiderate pentru continutul lor bogat in grasimi, nucile si-au revendicat în cele din urmă locul meritat printre alte produse alimentare considerate de multa vreme ca fiind sanatoase.

De fapt, nucile sunt atât de bogate in substanțe benefice, incat ar putea fi considerate  adevarate suplimente nutritive. Desigur, prăjite și cu adaos de sare, acestea devin mult mai puțin sănătoase, dar consumate crude în mod corespunzător, nucile ofera o gamă largă de beneficii unice.

Iata șase avantaje majore ale consumului de nuci!


Nucile pastreaza sănătatea inimii și imbunatatesc circulația datorita continutului bogat in arginina, Omega 3 si fier

Arginina este o proteina implicată în procesul de vindecare, cresterea masei musculare si sanatatea spermei, dar este apreciata in primul rand pentru mentinerea sanatatii vaselor de sange si prevenirea formarii unor vase anormale.
Cea mai bună sursă de arginina: alune.
Alte surse: migdale, nuci.

Acizii Omega 3 sunt acizi grasi esentiali polinesaturați apreciati pentru proprietatea de a scadea colesterolul rau din sange (LDL - colesterol) si cresterea celui bun (HDL - colesterol), precum și pentru reducerea riscului de atac de cord.
Cea mai bună sursă: nucile.
Alte surse: nuci pecan, fistic, nuci de macadamia.

Fierul este un mineral fundamental pentru producția de celule roșii din sânge, celule cu rol in livrarea oxigenului in intregul organism. Doza zilnica recomandata pentru bărbați este de 8 mg fier, și pentru femei 18 mg.
Cea mai bună sursă: caju.
Alte surse: alune, arahide, fistic.


Nucile mentin sanatatea celulelor creierului prin continutul de acid folic si magneziu

Acidul folic joaca un rol cheie in reducerea homocisteinei - un aminoacid asociat cu boli cum ar fi bolile de inima, boala Alzheimer si dementa. Nivelurile scazute de acid folic au fost, de asemenea, legate de depresie, anemie, si chiar pierderea parului.
Cea mai bună sursă: arahidele.
Alte surse: alune, nuci, fistic.

Magneziul joaca un rol important în peste 300 de reactii chimice din organism, inclusiv buna functionare a digestiei, functiei cardiace si circulatorii, precum și creșterea oaselor și mentinerea sanatatii acestora.
Cea mai bună sursă: nuci de Brazilia.
Alte surse: caju, migdale, arahide.


Nucile mentin sanatatea ochilor si imbunatatesc vederea prin continutul de vitamina A, luteina si zeaxantina

Vitamina A este implicată în încetinirea degenerescentei maculare, limitând sensibilitatea la soare și reducand riscul dezvoltarii bolilor de inima.
Cea mai bună sursă: fistic.
Alte surse: nuci pecan, nuci, alune.

Luteina si zeaxantina sunt doi antioxidanți care joacă un rol important în reducerea riscului de boli cronice de ochi, inclusiv degenerescenta maculara si cataracta prin filtrarea lungimii de unda albastru care este daunatoare ochiului.
Cea mai bună sursă: fistic
Alte surse:  Asta e! Fisticul sunt singurul aliment care conține luteină și zeaxantină în cantități semnificative.


Nucile ajuta la mentinerea greutatii si reglarea metabolismului datorita bogatiei in proteine vegetale, fibre si vitamina E

Nucile sunt o sursa fantastica de proteine pentru vegetarieni și nu numai. Potrivit Scolii de Sanatate Publica Harvard, consumul de nuci in loc de carne rosie o dată pe zi poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 cu până la 35%.
Cea mai bună sursă: alune.
Alte surse: migdale, fistic, caju.

Vitamina E - Există opt forme ale acestui antioxidant, dar cel gasit in nuci este tipul alfa-tocoferol. Studiile sugerează că aceasta vitamina ajută la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, precum si la ameliorarea unor boli de ficat.
Cea mai bună sursă: migdale.
Alte surse: alune, arahide, nuci de Brazilia.


Nucile ajuta la mentinerea sanatatii si rezistentei oaselor si dintilor prin continutul de calciu si fosfor

Calciul este vital pentru funcția celulară, iar 99% din totalul de calciu din organism se gaseste in oase si dinti. Migdalele sunt cele mai bogate in acest mineral, iar numărul doi nu este foarte aproape.
Cea mai bună sursă: migdale.
Alte surse: nuci de Brazilia, alune de pădure, fistic.

Fosfor. Singurul mineral mai raspandit in organism decat fosforul este de calciul. Combinate, cele două minerale au rol in cresterea, mentinerea și repararea oaselor și dinților, împreună cu toate celelalte țesuturi și celule.
Cea mai bună sursă: nuci de Brazilia.
Alte surse: caju, fistic, migdale.


Nucile ajuta la stimularea imunitatii prin zinc si vitamina B6

Zincul este vital pentru imunitate, sustinand celulele T și alte celule imune in lupta impotriva agentilor patogeni.
Cea mai bună sursă: caju.
Alte surse: pecan, nuci de Brazilia, arahide.

Vitamina B6 (piridoxina) este importanta pentru pastrarea echilibrului hormonal si stimularea raspunului imun. O portie de fistic conține 40% din doza zilnica recomandata pentru un adult.
Cea mai bună sursă: fistic.
Alte surse: alune, nuci, caju.
Ultima actualizare: 10.03.2016


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


2 comentarii :

  1. Eu mananc zilnic pe la 11 cand mi se face foame cate un pumn de nuci sau migdale. E cea mai buna gustare din punctul meu de vedere. Inainte mancam cornuri sau batoane de la bancomat dar am reusit sa ma las :D Mai ales ca vara se apropie...vreau sa mananc sanatos :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Marioara - Cosmesti20 iunie 2016 la 08:29

    Nucile sunt grozave pentru creier. Asa m-a invatat bunica de mica si mananc aproape zilnic nuci. N-am probleme cu tinerea de minte, nici boli de piele.

    RăspundețiȘtergere

Impartaseste din experienta...