Dr. Francu Nicoleta

Cum desfundam nasul bebelusului bolnav?

Niciun comentariu.


Nasul infundat la bebelusi este de cele mai multe ori un semn al infectiilor virale sau bacteriene-mai rar, dar poate sa apara si in cadrul unor reactii alergice.

Congestia nazala se agraveaza noaptea, cand copilul sta culcat, cauzand dificultate respiratorie care trezeste micutul din somn si il agita. Nasul infundat ingreuneaza si alimentatia, de aceea trebuie sa curatati nasul copilului inainte de mese si somn pentru a-i diminua disconfortul.


SER FIZIOLOGIC SAU APA DE MARE IZOTONICA

Serul fiziologic poate fi folosit pentru igienizarea narilor bebelusului inca din prima zi de viata. Se pot face instilatii nazale cu ser fiziologic de 1-6 ori pe zi, in functie de necesitati, de obicei inainte de mese si somn. Produse aflate pe piata:
  • Ser fiziologic Infant Uno - doze a cate 5 mililitri. Utilizare: Inclinati capul pe spate sau pe o parte, introduceti varful unidozei in nara si apasati foarte usor pe doza. Repetati operatiune si pentru cealalta nara. Indreptati capul si lasati sa se scurga mucozitatile sau aspirati-le cu pompa de cauciuc ori aspiratorul nazal.
  • Ser fiziologic SeptiClean - doze de 5 ml.
  • Ser fiziologic Hyllan - unidoze de 5 ml.

Apa de mare izotonica poate fi utilizata similar cu serul fiziologic. Pentru nou-nascuti si sugarii mai mici de 3 luni, apa de mare izotonica poate fi aplicata indirect, cu ajutorul unui tampon de vata (betior de ureche) umezit. Produse:
  • Quixx Baby picaturi
  • Isomar picaturi

Puteti prepara o solutie salina acasa amestecand un sfert de lingurita de sare de masa neiodata in jumatate de cana de apa calda. Adaugati un vârf de cutit de bicarbonat de sodiu pentru a preveni arsurile provocate de sare si administrati in nari cateva picaturi de solutie salina seara, inainte de culcare. Solutia va decongestiona nasul si va imbunatati respiratia in timpul somnului.


POMPITA DE CAUCIUC SAU ASPIRATORUL NAZAL

Dupa fluidizarea mucozitatilor cu ser fiziologic sau apa de mare, aspirati-le cu ajutorul pmpitei sau a aspiratorului nazal!
Incepeti prin a apasa pe pompita de cauciuc pentru a elimina aerul si pentru a crea un gol inauntrul ei. Apoi introduceti cu grija varful din cauciuc intr-o nara. Lasati usor pompita sa absoarba mucusul, apoi scoateti-o din nas si apasati-o puternic pentru a elimina mucusul intr-o batista. Stergeti pompita si repetati procesul la cealalta nara. 

Daca micutul are in continuare nasul infundat, dupa 5-10 minute aplicati din nou picaturile de solutie salina si reluati procesul de absorbtie cu pompita.

Aspiratorul nazal pare sa fie mai eficient decat pompa de cauciuc in majoritatea cazurilor. 
Produse:
  • Baby Nose Vacuum - functioneaza cu baterii
  • Batista bebelusului
  • Aspirator nazal electric cu melodii Akiko

In cazul in care copilul este destul de mare pentru a-si sufla nasul, puneti-l sa faca acest lucru la cateva minute dupa administrarea solutiei saline.


BAIE DE ABURI

Decongestionarea nasului se poate face si la baie. Lasati apa fierbinte sa curga la dus sau in cada si inchideti usa pentru a permite salii de baie sa se umple cu aburi. Stati cu copilul in baie pentru 20 de minute, inainte de culcare. Umezeala va subtia mucusul si va favoriza scurgerea acestuia lasand nasucul curat.


UMIDIFICATOR DE AJUTOR

Amplasati un umidificator in dormitorul copilului in timp ce doarme. Va creste umezeala din aer si astfel va calma iritatia nazala si congestia.


UN ULTIM SFAT...

Ridicati capul copilului in timpul somnului cu ajutorul unei perne pentru a fovoriza scurgerea anterioara a secretiilor. Altfel, acestea pot fi inghitite ducand la greata, varsaturi sau scaune moi, cu mucus, sau se vor acumula in caile respiratorii superioare ingreunand respiratia. Pentru copiii mici care dorm inca in patut, puneti perna sub saltea pentru a preveni sufocarea.
Ultima actualizare:12.09.2015Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...