Dr. Francu Nicoleta

Cum sa ne comportam cu micutii carora nu le place sa invete

Niciun comentariu.


“Cu cat stai mai mult sa inveti, cu atat mai bine”, “Daca nu iei note bune, nu mergem nicaieri in vacanta”, “La varsta ta ar trebui sa inveti, mai incolo vei avea timp sa faci si altele”,“Numai la joaca/desene/calculator ti-e gandul, nu ai pune mana pe carte pentru nimic in lume”, “Daca nu te tii de scoala, nu vei face nimic in viata”.

Din pacate toate aceste idei periculoase, si multe altele asemeni lor, sunt transmise de catre multi parinti copiilor lor, inca din primul an de scoala.


De ce sunt aceste idei periculoase?

In primul rand, pentru ca induc o stare de anxietate in prezenta careia nu se poate dezvolta o curiozitate sanatoasa, esentiala procesului de invatare, apoi pentru ca dezvolta niste asteptari nerealiste cu privire la setarea prioritatilor in viata, stirbesc increderea in sine si pun in primejdie relatia parinte-copil.


Ce sa faci pentru a-i instila copilului tau o atitudine sanatoasa fata de invatat:

Cauta sa-i cultivi o curiozitate naturala, evitand sa-l obligi sa invete pentru ca “trebuie”.

Nu-l forta sa memoreze ceva fara sa inteleaga conceptele si mecanismele care stau la baza materialului invatat.

Nu-i da de invatat pe post de pedeaspa.

Multe dintre materiile pe care elevii le invata la scoala sunt rapid uitate, si asta pentru ca ele au fost stocate doar in memoria de scurta durata. Solutia la aceasta problema este evitarea invataului in graba si a invatatului “cu gramada”, ceea ce se poate intampla de multe ori si din cauza volumului foarte mare de materie predata.

Multi parinti si profesori isi educa elevii sa invete pentru note, ceea ce face ca interesul copilului sa devieze de la nevoia de cunoastere la nevoia de a lua o nota cat mai buna. Fereste-te de acest obicei daunator si educa-ti copilul in spiritul unui sistem de valori mai sanatos.

Nu iti cataloga copilul cu insusiri de genul “lenes”, “nesimtit”, “dezinteresat”, etc. deoarece s-ar putea sa inceapa sa se defineasca in acest fel de unul singur. Increderea in propriile abilitati si in puterea lui de reusita va scadea si ea, si o data cu ea si motivatia de a invata.

Educa-i si stimuleaza-i abilitatea de a intelege materiile in termeni practici, abilitatea de a face conexiuni inteligente si creative intre subiecte, si pe cea de a aplica cele invatate in situatii de viata reale. Simpla acumulare de cunostinte in absenta acestor abilitati nu valoreaza mare lucru.

Vorbeste-i despre propriul tau entuziasm si despre propria ta curiozitate, care te ghideaza sa afli mereu lucruri noi si cauta sa faci conexiuni intre acestea si viata lui.

Implica-ti copilul in activitati care au legatura cu materialul pe care trebuie sa il invete. De exemplu, o lectie de biologie se poate intelege mai usor cu ajutorul unei plimbari la o gradina zoologica sau la o ferma. O lectie de botanica se invata si cu o plimbare intr-un parc sau intr-o padure, iar anumite principii de fizica se pot demonstra in propria baie sau bucatarie, cu materiale deja existente.

Crezi in ideea ca fiecare copil este diferit, evita sa-i compari rezultatele cu cele ale fratelui, surorii sau colegilor de clasa si foloseste-ti energia cautand sa-i identifici propriile talente si interese si propriul stil de a invata.

Aminteste-ti cum era pe vremea cand te duceai la scoala. Chiar daca s-au schimbat multe lucruri de atunci, unele au ramas la fel. Daca o anumita abordare de invatat te irita sau te plictisea, nu o mai aplica si cu micutul tau.

Extinde-ti gama de materiale pentru invatat. Baietelul tau abia invata sa citeasca? Poate prefera sa isi exerseze abilitatile citind de pe o cutie de suc sau din manualul de utilizare a cuptorului cu microunde. Fetita ta are de invatat la geografie despre zonele de desert? Cateva filme-documentare pot fi de ajutor.

Da-i de ales. Scolile deja au o atitudine foarte rigida si impunatoare cu privire la ce, cat si in ce fel trebuie sa se invete, ca sa mai faci si tu acelasi lucru acasa. Ofera-i libertatea de a alege ordinea in care invata, in ce pozitie isi citeste lectia la istorie sau in ce camera isi scrie comentariul la romana.

Nu pune accent doar pe dezvoltarea academica ci sprijina la fel de mult si dezvoltarea sa morala, emotionala, sociala, artistica si fizica.
Sursa:http://www.psihosuport.ro/psiholog/category/copii-si-adolescenti/



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...