Dr. Francu Nicoleta

Diareea cu rotavirus la bebelusi si copii

Niciun comentariu.


Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza de boala diareica severa la sugari si copiii mici. Anual pe glob se infecteaza cu rotavirus peste 125 milioane de copii cu varsta mai mica de 5 ani. Infectia este mai severa la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni - 24 luni.

Infectia este mai fecventa in lunile reci ale anului, sporadic, dar pot sa apara cazuri multiple in colectivitatile de copii.

Transmiterea infectiei se face pe cale fecal-orala, virusul transmitandu-se prin alimente, apa contaminata, jucarii contaminate, mobilier, grup sanitar.


Cum recunoastem infectia cu Rotavirus ?

Dupa o incubatia este de 1-3 zile, rotaviroza debuteaza prin febra inalta, varsaturi alimentare, numeroase scaune apoase, cu mucozitati sau striuri de sange, inapetenta.
La nou-nascuti si sugarii sub 3 luni infectia poate evolua asimptomatic datorita protectiei oferite de anticorpii materni transmisi transplacentar si prin lapte.

Sugarii si prescolarii prezinta: febra, varsaturi, scaune apoase numeroase. Febra si varsaturile dureaza 2-3 zile, insa scaunele diareice apoase pot sa persiste si 6 zile, cu extreme cuprinse intre 2-23 zile.

In cazuri grave pot sa apara semne clinice de deshidratare precum: mucoase uscate (buze uscate, limba uscata), fontanela anterioara deprimata, ochi incercanati, pliului cutanat abdominal lenes sau persistent.
In unele cazuri pot sa apara si tulburari ale sistemului nervos central manifestate prin: somnolenta marcata, agitatie psihomotorie, apatie.


Investigatii paraclinice

Pentru diagnosticarea infectiei cu rotavirus se efectueaza urmatoarele examene de laborator:
  • coprocitograma -  arata prezenta in scaun a leucocitelor,
  • examenul de identificare a virusului in materiile fecale,
  • coprocultura si examenul coproparazitologic - sunt de obicei negative.


Tratamentul diareei cu rotavirus 

La copiii care nu varsa, rehidratarea se va realiza in primele 4 ore cu saruri de rehidratare. Copiii alimentati natural vor primi in continuare lapte matern, iar cei alimentati artificial - formula de lapte obisnuita. In cazurile cu diaree apoasa, persistenta, se inlocuieste preparatul de lapte obisnuit cu unul fara lactoza. Apoi, vor urma regim alimentar (supa de morcov, orez, banana, mar copt, grisine, sticksuri, paine prajita). Cand starea generala se amelioreaza se trece treptat la alimentatia obisnuita. Antidiareicele  cu activitate antisecretorie intestinala (Smecta, Hidrasec ) si probioticele grabesc vindecarea. 

Daca micutul prezinta varsaturi incoercibile si deshidratare severa, rehidratarea se face pe cale intravenoasa.
                                                                                                                                                           09.2015




Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...