Dr. Francu Nicoleta

Convulsiile febrile

Niciun comentariu.


Convulsiile sunt miscari involuntare, dezordonate si violente ale muschilor membrelor, capului sau ale intregului corp. Miscarile apar pe neasteptate si pot fi insotite de pierderea cunostintei.

Convulsiile sunt mai frecvente in primii 3 ani de viata, perioada in care sistemul nervos este mai usor excitabil. Ele apar spontan sau pot fi declansate de factori precum:
  • febra inalta
  • intoxicatii, 
  • unele infectii (meningita, meningoencefalita),
  • tumori intracraniene,
  • in urma unor episoade de apnee voluntara (retinerea voita a respiratiei).


Convulsiile febrile

Cea mai frecventa cauza a convulsiilor la copii este febra inalta. Convulsiile declansate de febra poarta numele de convulsii febrile si apar in special la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani.

Convulsiile febrile survin de obicei la temperaturi corporale crescute, de aproximativ 40 de grade, insa pot fi declansate de orice valoare a temperaturii mai mare de 38,5 grade Celsius.

Durata convulsiilor febrile este relativ scurta, in general sub 15 minute. Mai mult de jumatate dintre copiii care au prezentat o convulsie febrila nu vor mai suferi niciodata o alta convulsie.


Ce putem face acasa?

Cand survine primul episod de convulsii febrile, incercati pe cat posibil sa va mentineti calmul si sa tineti seama de faptul ca majoritatea convulsiilor trec de la sine in cateva minute. Intre timp, feriti copilul  de eventuale accidentari, indepartand de el obiectele care l-ar putea rani.

In timpul convulsiiilor febrile, muscarea limbii nu este frecventa, fapt pentru care este indicat sa nu incercati blocarea gurii cu mana sau cu diverse obiecte. Totusi, este important sa mentineti caile aeriene deschise prin asezarea copilului pe o parte sau pe spate, cu extensia usoara a capului spre spate si tragerea usoara a mandibulei.

Daca convulsia s-a oprit si copilul are febra, contactati medicul. Intre timp, pentru scaderea temperaturii, puteti administra copilului  paracetamol intrarectal (supozitoare), algocalmin (supozitor sau picaturi). De folos in scaderea febrei  pot fi si impachetarile cu prosoape inmuiate in apa la temperatura camerie si stoarse sau baile in apa calduta (34-35 grade Celsius).


La spital...

Medicul va examina copilul si va adresa intrebari in legatura cu caracterele si durata convulsiei febrile. Daca febra este prezenta, medicul va cauta sursa infectiei prin examen clinic si investigatii. Diazepamul adimistrat intrarectal sau intravenos este tratamentul de electie pentru scoaterea copilului din criza convulsiva. Examenul neurologic completeaza de obicei investigatiile paraclinice.

Ultima actualizare: 17.01.2016

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...