Dr. Francu Nicoleta

Meningita, boala care ii sperie pe parinti

Niciun comentariu.
dr-francu-nicoleta, dr-francu-tecuci, pediatrie-francu


Meningita este o inflamatie a "foitelor" care protejeaza creierul si maduva spinarii si este cauzata, cel mai adesea, de infectii. Aceste infectii pot fi determinate de virusuri, bacterii, fungi sau alte microorganisme. Este o boala care poata sa apara la orice categorie de varsta, de la nou-nascuti pana la varstnici.
Calea de transmitere depinde de varsta pacientului si de agentul patogen care determina meningita. Virusurile si bacteriile se raspandesc prin tuse, stranut sau prin intermediul tacamurilor, obiectelor de igiena personala, suprafetelor contaminate.


MENINGITA LA COPII - CAUZE

Majoritatea meningitelor cunt cauzate de virusuri precum: virusul varicelo-zosterian, virusul herpes simplex, virusul urlian, enterovirusuri, HIV, dar si alte tipuri de virusuri.
Cauzele bacteriene ale meningitelor depind de varsta copilului. Astfel, la nou-nascutii la termen si prematuri streptococul grup B este cel mai des incriminat. La copiii mai mari, meningitele sunt determinate de bacterii precum meningococ, Escherichia coli, Lysteria monocytogenes s.a..


MININGITA LA COPII - SEMNE SI SIMPTOME

Manifestarile clinice depind de varsta pacientului. La copiii mari, meningita se manifesta prin durere de cap intensa, urmata de rigiditate cervicala, febra inalta, fotofobie (copilul nu poate privi inspre lumina) sau fonofobie (nu suporta zgomotele), varstaturi, stari de confuzie, somnolenta sau chiar convulsii.
Nou-nascutii, sugarii si copiii mici prezinta simptome diferite de cei mari, predominand iritabilitatea, plansul incontrolabil sau, dimpotriva, somnolenta si refuzul alimentatiei, dezechilibrul termic (febra sau hipotermie), fontanela anterioara poate fi bombata. Meningita meningococica poate debuta cu purpura si are o evolutie extrem de rapida.

Diagnosticul de meningita, inclusiv cauza determinanta, se stabileste prin punctia lombara efectuata in scopul recoltarii de lichid cefalorahidian care este apoi supus analizelor de laborator.


MENINGITA LA COPII - TRATAMENT SI PREVENTIE

Tratamentul se aplica in functie de etiologia infectioasa si complicatiile care pot sa apara in evolutia bolii. Complicatiile de temut ale meningitei includ hidrocefalia, epilepsia, pierderea auzului.
Meningitele pot fi prevenite prin vaccinare impotriva principalilor agenti cauzali. Astfel, efectuarea vaccinurilor anti-H. influenzae, ROR, antipneumococic limiteaza mult riscul imbolnavirilor de meningita la copii.

Ultima actualizare: 23.04.2020

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...