Dr. Francu Nicoleta

Care este cel mai bun sirop de tuse?

Un comentariu.
cel-mai-bun-sirop-de tuse, sirop-tuse-bun, tuse-copii,sirop-tuse-copii

Pe grupurile de mamici de pe Facebook sau alte platforme de comunicare online, am vazut adesea vehiculata intrebarea "Care este cel mai bun sirop de tuse?". Evident, raspunsurile au fost foarte variate si, nu de putine ori, surprinzatoare (de exemplu, sirop de ceapa si nuci - preparat in casa - recomandat unui bebelus de 2 luni!!!). Cu siguranta, mamicile care s-au "aventurat" in a oferi raspunsuri au fost bine intentionate, insa, ca medic pediatru, v-as sfatui sa nu urmati recomandarile primite online.


Pentru a incerca un raspuns la intrebare, voi incepe prin a va aminti ca tusea poate avea mai multe cauze (infectioase sau alergice de cele mai multe ori) si poate fi incadrata in cel putin 2 tipuri (seaca sau productiva).


Un alt aspect important pe care tin sa-l subliniez este acela ca tusea nu trebuie sa ne duca neaparat cu gandul la pneumonie. Astfel, tusea poate insoti la fel de bine si o faringita ("rosu in gat"), o rinita (nas infundat, cu secretii nazale abundente care ajung sa se scurga pe peretele posterior al faringelui), adenoidita (inflamatia amigdalei faringiene) sau laringita.  De altfel, tusea din faringita difera de cea din laringita si cea din pneumonie.
Cum face medicul diferenta intre diferitele cauze si tipuri de tuse? Prin consultul medical (care include examenul clinic, auscultatia pulmonara +/- investigatii precum analize de sange sau radiografie toracica). Deci, medicul alege siropul potrivit dupa ce a consultat copilul.



SIROPURI PENTRU TUSEA PRODUCTIVA (UMEDA)


Cand aleg siropul de tuse, medicii iau in considerare caracterul acesteia. Astfel, daca tusea este productiva (descrisa de unii parinti ca "tuse plina" sau "tuse care se rupe"), se alege un sirop mucolitic (care fluidifica secretiile vascoase si ajuta la eliminarea lor). Iata care sunt cele mai recomandate siropuri pentru tusea productiva si cum pot fi ele administrate:


ACC Junior 20 mg/ml granule pentru solutie orala - subtiaza mucusul vascos din tractul respirator si poate fi administrat copiilor mici, cu varsta peste 2 ani.


Ambroxol sub forma de solutie orala/picaturi sau sirop - este potrivit si pentru copiii cu varsta mai mica de 2 ani, cu mentiunea ca trebuie administrat in timpul mesei.


Bromhexin 2 mg/ml solutie orala (picaturi) - poate fi administrat in siguranta la sugari (adica micuti cu varsta sub 1 an).


Erdomed 175 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orala - are ca substanta activa erdosteina, reduce vascozitatea secretiilor din tractul respirator favorizand astfel eliminarea lor. Se poate administra in siguranta copiilor cu varsta peste 3 ani (care au greutate mai mare de 15 kilograme).


Rhinathiol pentru copii - este un alt sirop folosit cu succes pentru combaterea tusei productive. Substanta activa este carbocisteina si se recomanda pentru copilasii peste 2 ani.


Desigur ca exista si siropuri pe baza de plante pentru tuse productiva (testate si cu eficienta dovedita!) care pot fi administrate in siguranta celor mici. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt siropurile pe baza de iedera cum ar fi, de exemplu, Plantexir sau Prospan.



SIROPURI PENTRU TUSEA SEACA (USCATA)


Tusea seaca va fi tratata diferit de cea productiva. Ma voi opri doar asupra a doua exemple, dar paleta produselor care pot fi utilizate este larga:


Bebedril sirop - fara zahar, cu aroma de capsuni. Poate fi administrat bebelusilor incepand cu varsta de 6 luni.


Meltus Tusicalm - siropel cu miere si plante medicinale, potrivit pentru calmarea iritatiilor tractului respirator superior in cazul copilasilor cu varsta peste 3 ani.



SIROPURI PENTRU TUSE SEACA SI PRODUCTIVA


Nu pot incheia acest articol fara a trece in revista si o serie de siropuri care se adreseaza atat tusei productive cat si celei seci. Nu de putine ori, tusea seaca de la inceputul unei afectiuni respiratorii devine, in evolutie, productiva. Cateva optiuni cu eficacitate dovedita:


Koflet sirop - pe baza de miere si plante, eficient atat in tratamentul tusei seci cat si a celei productive. Are, in plus, efect antimicrobian, antialergic si stimuleaza imunitatea.


GrinTuss Pediatric - pe baza de miere de salcam, plante si uleiuri esentiale de lamaie, portocal, mirt. Se poate administra incepand cu varsta de 1 an. 


Astha 15 sirop - din plante cu efect antiinflamator asupra tractului respirator, potrivit pentru copilasii cu varsta peste 2 ani.



CONCLUZII


1. Tusea nu se trateaza "dupa ureche".


2. NU  AVEM UN CASTIGATOR LA CATEGORIA "Cel mai bun sirop de tuse". Exista, in schimb, o gama foarte larga de siropuri de tuse din care medicul va alege (dupa consult) pe cel potrivit. In plus, trebuie sa aveti in vedere ca in multe cazuri, pe langa siropul de tuse, trebuiesc administrate si alte medicamente (chiar si antibiotic in cazul infectiilor bacteriene) - un argument in plus pentru a va adresa medicului in scopul primirii unui TRATAMENT COMPLET, PERSONALIZAT pentru copilul dumneavoastra.


De ce am insiruit toate aceste produse farmaceutice daca nu recomand sa le administrati in lipsa consultului medical? Deoarece eu consider ca parintii ar trebui sa aiba un minim de cunostinte in ceea ce priveste medicatia si sanatatea copilului, in general.


In speranta ca articolul v-a fost folositor, va invit sa-l distribuiti pe Facebook daca aveti prieteni carora le-ar fi de ajutor si, daca aveti nelamuriri sau intrebari suplimentare, va invit sa le adresati in sectiunea comentarii.

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Un comentariu :

  1. Da ,este bine de știut pentru multe mămici, mulțumim pentru aceste sfaturi f.utile .

    RăspundețiȘtergere

Impartaseste din experienta...