Dr. Francu Nicoleta

Rujeola la copii (Pojarul) - cum o recunoastem si cum o tratam

.
dr-francu-nicoleta, dr-francu-tecuci, dr-francu-pediatrie, dr-francu-pediatru


Rujeola este o boala infectioasa foarte contagioasa care apare la copiii nevaccinati in lunile reci ale anului (februarie-mai), mai afectati fiind sugarii, urmati de grupa de varsta 1-14 ani.

Agentul cauzal al bolii este virusul rujeolic care se transmite de la persoana bolnava la cea sanatoasa direct - prin tuse si stranut (picaturi de secretie nazo-faringiana), dar si indirect prin curenti de aer si prin contactul cu obiecte sau suprafete contaminate (jucarii, tacamuri, vesela, piese de mobilier).


RUJEOLA LA COPII - SEMNE SI SIMPTOME

Manifestarile bolii apar dupa o perioada de incubatie de 8-14 zile. Semne si simptome:
  • Febra (39° C) ,
  • Afectare oculo-nazala: congestie conjunctivala, edematierea ploapelor, lacrimare intensa si scurgere nazala abundenta, seroasa sau mucoasa ce confera bolnavului aspect de " copil plans”,
  • Disfonie (raguseala) insotita frecvent de tuse seaca, iritativa sau productiva,
  • Congestie difuza velo-faringo-amigdaliana (gat rosu), cu puncte hemoragice de 3-5 mm si contur neregulat (“enantem stropit”),
  • Limba saburala (incarcata) cu deposit albicios central si marginile rosii,
  • Tulburari digestive: varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale,
  • Semnul Koplik este patognomonic pentru rujeola si apare la 2-4 zile de la debutul simptomelor pe mucoasa jugala sau gingivala sub forma uneia sau mai multor papule albicioase cu diametrul de 1-2 milimetri si aspect de “graunte de gris”, izolate sau grupate, diseminate pe fond eritematos (rosu),
  • Tulburari nervoase: iritabilitate, cefalee (dureri de cap), convulsii tonico-clonice (la sugar si copilul mic).

Eruptia cutanata apare la 3-5 zile dupa aparitia semnului Koplik si se prezinta sub forma unor maculo-papule congestive (bubite rosietice), uneori pruriginoase, cu diametru variabil, cuprins intre 2 mm si 3 cm ce apar initial la nivelul fetei, pre-si retro-auricular si pe partile laterale ale gatului, apoi se extind pe trunchi si membre, inclusiv pe palme si talpi.


In perioada de varf a bolii, temperatura poate creste atingand chiar 40°C, iar starea generala a copilului este influentata. Dupa 3-5 zile, simptomele se amelioreaza, febra scade iar elementele eruptive dispar in ordinea aparitiei lor, lasand in urma o pigmentatie aramie care ulterior se descuameaza.

Rujeola determina rar complicatii, cele mai frecvente fiind determinate de suprainfectia bacteriana  -  conjunctivita purulenta, sinuzita, stomatita, angina sau otita supurata.

Diagnosticul de rujeola nu necesita in mod obisnuit investigatii paraclinice, sprijinindu-se in general pe istoricul de contact cu o persoana bolnava si pe semnele clinice mai sus descrise. 

Examenele biologice sanghine pot releva in cazul rujeolei: leucopenie (scaderea numarului globulelor albe din sange) si limfocitoza (cresterea numarului limfocitelor sangvine). In stadiul acut al bolii se observa cresterea numarului Ig M rujeolice iar in faza de convalescenta creste nivelul anticorpilor Ig G.



RUJEOLA LA COPII - TRATAMENT

Tratamentul rujeolei necomplicate consta in:
  • Izolare la domiciliu 7-10 zile pentru a nu transmite boala altor persoane nevaccinate;
  • Repaus la pat in perioada febrila;
  • Spalaturi oculare cu ser fiziologic in cazul aparitiei conjunctivitei;
  • Hidratare adecvata in perioada febrila cu lapte, apa minerala plata, ceaiuri, sucuri de fructe - conform varstei;
  • Combaterea febrei cu antipiretice: paracetamol (supozitoare, Panadol sirop, Paracetamol comprimate la copiii mai mari de 6 ani), ibuprofen (Nurofen, Brufen, Algin) sau algocalmin (Locamin picaturi pentru copiii cu varsta peste 3 luni, Novocalmin supozitoare pentru copiii peste 4 ani si Algocalmin comprimate incepand cu varsta de 15 ani);
  • Tusea productiva se calmeaza cu siropuri expectorante (Erdomed, Fluimucil, Plantexir, Koflet) si ceai caldut de musetel cu putina miere (la copiii cu vasta peste 1 an);
  • In cazul varsaturilor se administreaza antiemetice precum Metoclopramid. Se poate apela si la alte preparate precum Debridat sau Emetix care grabesc evacuarea gastrica, scazand astfel riscul de varsatura;
  • NU se indica antibiotice in cazul rujeolei necomplicate, afectiunea fiind de natura virala.


RUJEOALA LA COPII - VACCIN

Preventia actuala a bolii se realizeaza prin administrarea triplului vaccin ROR (vaccin anti- rujeola, oreion si rubeola), care, conform schemei actuale, se administreaza la varsta de 1 an, cu rapel (revaccinare) la 5 ani.

In cazul copiilor sub 1 an expusi la rujeola, cazul copiilor cu boli maligne aflati sub radio- sau chimioterapie, a copiilor cu imunitate scazuta si a persoanelor cu risc crescut de dezvoltare a unei forme severe de boala, se recomanda imunizare pasiva cu imunoglobuline in primele 6 zile de la expunere.

Ultima actualizare:18.07.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼