Dr. Francu Nicoleta

Intoleranta la lactoza la sugari si copii

Niciun comentariu.
dr-francu-nicoleta,dr-francu-pediatrie,dr-francu-tecuci


Intoleranta la lactoza este cea mai raspandita forma de deficit enzimatic tradusa prin incapacitatea de a digera si de a absorbi lactoza, glucidul care se gaseste in lapte si produse lactate. Enzima implicata in metabolizarea lactozei poarta numele de lactaza si este secretata in mod obisnuit la nivelul mucoasei intestinului subtire. Lactaza hidrolizeaza lactoza pana la glucoza si galactoza.
In intoleranta la lactoza, din cauza deficitului enzimatic, lactoza ramane nedigerata, nu poate fi absorbita din intestinul subtire si ajunge astfel in intestinul gros unde prin fermentatie produce simptome specifice precum: senzatie de plenitudine, meteorism, dureri abdominale colicative, uneori greturi, varsaturi si astenie.


INTOLERANTA LA LACTOZA - TIPURI

Intoleranta congenitala la lactoza - afectiune foarte rara care consta in incapacitatea innascuta a intestinului subtire de a sintetiza lactaza. Clinic, bebelusul prezinta diaree apoasa la initierea alimentatiei (lapte matern sau formula de lapte obisnuita).

Intoleranta primara la lactoza - apare odata cu inaintarea in varsta, fiind cauzata de reducerea progresiva a activitatii lactazei din enterocite. Acest proces este caracteristic tuturor mamiferelor, insa, in ceea ce priveste omul, nu toate persoanele dobandesc aceasta intoleranta. Declinul activitatii enzimatice incepe, de obicei, la varsta prescolara, dar se poate inregistra si un inceput mai tardiv, la orice varsta. Momentul si rata de reducere a nivelului de lactaza sunt determinate genetic.

Intoleranta secundara la lactoza - apare in urma unei afectiuni acute precum gastroenterita sau cronice cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca. In aceste cazuri, deficitul de lactaza se manifesta temporar, disparand dupa regenerarea mucoasei intestinale lezate.


INTOLERANTA LA LACTOZA - DIAGNOSTIC

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza se efectueaza dintr-o proba de sange venos (prin PCR - reactie de polimerizare in lant) si ofera rezulatate sigure. Interpretarea rezultatelor:
Genotip 13910 C/C (homozigot): predispozitie genetica clara pentru intoleranta la lactoza;
Genotip 13910 T/C (heterozigot): asociaza rareori intoleranta primara la lactoza, adesea compensata; simptomele sunt usoare;
Genotip 13910 T/T (homozigot): nu exista predispozitie genetica pentru intoleranta la lactoza.

Testul se poate efectua in laboratoare private precum Synevo, Bioclinica, Synlab si altele, in prezent avand pret cuprins intre 200 si 300 lei.

In prezenta manifestarilor clinice, rezultatul pozitiv al testului genetic confirma diagnosticul. Daca rezultatul testului genetic este negativ, cu manifestari clinice prezente, se impune diagnosticul diferential cu alergia la lapte si produse lactate, alte alergii alimentare si cu bolile inflamatorii intestinale.

Proba de digestie permite determinarea pH-ului dintr-o proba de scaun. Daca scaunul este foarte acid (pH mai mic de 5,5), atunci indica prezenta lactozei nedigerate.


CARE ESTE DIFERENTA DINTRE INTOLERANTA LA LACTOZA SI ALERGIA LA LAPTE?

Uneori, intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la lapte si produse lactate, desi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranta la lactoza este provocata de o activitate enzimatica intestinala redusa, in timp ce alergia presupune alertarea sistemului imunitar care secreta anticorpi.


INTOLERANTA LA LACTOZA - TRATAMENT

Eliminarea produselor cu lactoza din alimentatie conduce la disparitia simptomelor. 
Lista principalelor alimente care contin lactoza:
  • orice tip de lapte de origine animala (chiar si fiert!) si produse lactate
  • mezeluri preambalate
  • sosuri cumparate, supe la plic
  • prajituri, torturi, produse de patiserie
  • unele tipuri de paine ( care contin lapte praf)
  • ciocolata cu lapte, inghetata
  • ketchup, mustar, maioneza
  • margarina, indulcitori

Iaurtul, untul, branza de vaca, cascavalul obisnuit, cascavalul Emmentaler si alte branzeturi maturate sunt de obicei mai bine tolerate, deoarece lactoza este partial hidrolizata de bacterii in timpul procesului de preparare.
Majoritatea persoanelor cu deficit primar de lactaza tolereaza pana la 240 ml lapte/ pranz (maxim 12 grame de lactoza) fara aparitia simptomelor.

In cazul sugarilor cu intoleranta la lactoza, laptele matern sau formulele de lapte obisnuite pot fi administrate in siguranta deoarece, in majoritatea cazurilor, intestinul bebelusului produce suficienta lactaza pentru o digestie optima.

Pentru cazurile de intoleranta secundara (prezinta in cazurile severe de gastroenterita de exemplu) se  indica temporar administrarea de formule de lapte delactozate.

Suplimentele alimentare sub forma de picaturi la sugari (ex:Colief) sau capsule si tablete pentru copiii mai mari (ex: Lactase Enzymes de la Secom) sunt alternative disponibile pentru inlocuirea enzimei. Folosirea lor este indicata pentru produsele lactate solide. Administrarea lor, in special la ora mesei, s-a dovedit eficace si fara efecte adverse.

Persoanele cu deficit primar de lactaza trebuie sa creasca progresiv si regulat consumul de lapte, deoarece expunerea continua intensifica numarul si eficienta bacteriilor din colon. Eliminarea totala a lactozei din dieta poate inrautati simptomele intolerantei la lactoza in cazul in care lactoza este ingerata intamplator sau reintrodusa brusc.


INTOLERANTA LA LACTOZA - RISCURI ASOCIATE CU RENUNTAREA LA LACTATE

Copiii cu intoleranta la lactoza pot prezenta:
  • deshidratare 
  • rahitism sau osteopenie (prin aport insuficient de calciu si vitamina D)
  • afectarea apararii antiinfectioase
  • obezitate (prin adoptarea unei alimentatii dezechilibrate)

Pentru evitarea instalarii problemelor enumerate mai sus, se recomanda consumul unor surse alternative de calciu si vitamina D de origine animala (galbenus de ou, ficat, peste) sau vegetala (fasole uscata, soia, spanac, rucola, patrunjel, marar, urzici, broccoli, varza, alune, migdale, seminte de floarea soarelui). Apele minerale bogate in calciu reprezinta o buna optiune pentru asigurarea aportului zilnic de minerale.
26.04.2020







Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...