Dr. Francu Nicoleta

Cum masuram temperatura bebelusului

Un comentariu.


Cand vine vorba de masurarea temperaturii, cele mai frecvente intrebari ale tinerelor mamici sunt:
Care este cel mai bun termometru pentru copii – cel cu mercur, cel digital sau cel tip suzeta ?
La bebelusi temperatura se masoara altfel decat la copiii mai mari ?
In ce conditii trebuie sa contactez pediatrul ?

Iata ce trebuie sa stiti:


ALEGEREA TERMOMETRULUI POTRIVIT

Termometrul din sticla cu mercur este unul dintre primele instrumente medicale intrebuintate in cabinete insa, in prezent, acesta este din ce in ce mai rar folosit. Utilizarea sa este chiar interzisa in multe tari deoarece, odata spart mercurul se evapora rapid iar prin inhalare poate afecta grav sistemul nervos al copilului.

Termometrele digitale prezinta senzori electrici pentru masurarea temperaturii si pot fi folosite pentru masurarea temperaturii orale, axilare si rectale. In prezent sunt cele mai utilizate atat in unitatile spitalicesti cat si de catre mamici, la domiciliu.

Termometrele timpanice sunt special concepute pentru masurarea temperaturii din interiorul urechii.

Pe piata veti mai gasi termometre tip suzeta si termometre pentru artera temporala. Cele din urma folosesc un scaner infrarosu prin care masoara temperatura arterei temporale (la nivelul fruntii).

Daca inca nu v-ati hotarat pentru care termometru sa optati, sfatul meu este sa achizitionati un termometru digital simplu. Daca intentionati sa folositi termometrul pentru masurarea rectala a temperaturii, cumparati un al doilea termometru pentru masurarea temperaturii orale si inscriptionati pe fiecare dintre ele modalitatea de utilizare. Nu folositi acelasi termometru pentru ambele situatii !


CUM MASURAM CORECT TEMPERATURA COPIILOR ?

In cazul copiilor cu varsta mai mica de 3 ani, temperatura se masoara cu termometrul digital, prin metoda rectala.

Termometrul auricular poate fi si el folosit la aceasta grupa de varsta, insa rezultatele pot fi eronate in cazul existentei dopurilor de ceara sau a unor defecte ale conductului auditiv extern. In plus, in cazul  infectiilor urechii externe, masurarea auriculara a temperaturii nu este indicata.

Masurarea axilara (sub brat) poate da rezulatate precise la copiii mai mari de 3 ani, care inteleg si accepta metoda.

In prezent, masurarea temperaturii cu dispozitivul tip suzeta este considerata cea mai imprecisa metoda. Inca nu s-a stabilit acuratetea cu care termometrul pentru artera temporala reda rezultatele.

Dupa fiecare utilizare a termometrului, spalati-i varful cu spirt sau apa si sapun.


TINEM CONT DE VARSTA !

De obicei, pana la varsta de 3 luni, se masoara temperatura rectala cu ajutorul termometrului digital. Pentru aceasta, porniti termometrul si lubrifiati varful cu un unguent. Intindeti copilul pe spate, ridicati-i coapsele de pe planul patului si introduceti atent termometrul lubrifiat aproximativ 1,5 cm in rect. Mentineti-l in aceasta pozitie timp de 30 de secunde sau pana la semnalul sonor al dispozitivului. Scoateti termometrul si cititi valoarea. Daca temperatura indicata este mai mare de 38ºC mergeti la pediatru.

Intre 3 luni si 4 ani puteti masura in continuare temperatura rectala sau puteti apela la termometrul auricular (atunci cand canalul urechii este suficient de larg, nu exista dopuri de ceara sau infectii ale urechii externe).

De regula, incepand cu varsta de 3 ani, se masoara temperatura la nivel axilar. Pentru aceasta, porniti termometrul digital si plasati-l sub bratul copilului. Aveti grija ca acesta sa fie in contact cu pielea si nu cu hainele. Mentineti termometrul nemiscat timp de 1 minut sau pana la semnalul sonor. Scoateti si cititi valoarea. Daca temperatura inregistrata este mai mare de 37,5ºC contactati medicul.

Dupa varsta de 4 ani copilul poate fi invatat sa mentina termometrul sub limba. Porniti instrumentul si plasati varful acestuia sub limba copilului. Termometrul va fi mentinut in loc prin presiunea buzelor. Indepartati termometrul dupa semnalul sonor si cititi valoarea. Temperatura orala nu trebuie masurata mai devreme de 15 minute dupa consumul de lichide sau alimente.
Ultima actializare: 16.12.2014


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Un comentariu :

Impartaseste din experienta...