Denumita popular pojarel sau pojar german, rubeola este o boala eruptiva contagioasa, cauzata de virusul rubeolic, ce afecteaza in special copiii si adolescentii nevaccinati, manifestandu-se mai frecvent in sezonul rece - iarna si primavara.
Virusul se poate transmite prin picaturi de secretie nazo-faringiana eliberate de bolnav prin tuse sau stranut, precum si prin contactul cu suprafete si obiecte contaminate (vesela, jucarii, piese de mobilier). Transmiterea pe calea sanguina este posibila in cazul ranilor deschise, iar transmiterea materno-fetala apare in cazul mamelor care se imbolnavesc de rubeola pe parcursul sarcinii (rubeoala congenitala).
SEMNELE SI SIMPTOMELE RUBEOLEI
Dupa o perioada asimptomatica de 7-14 zile, rubeola debuteaza adesea prin urmatoarele manifestari:
- Febra moderata,
- Stare generala influentata (agitatie, durere de cap),
- Marire de volum a ganglionilor limfatici, mai evidenta in cazul ganglionilor din spatele urechilor, partile laterale ale gatului si partea posterioara a gatului,
- Congestie faringiana (gat rosu) si odinofagie (durere in gat).
Dupa 2-3 zile de la debut, apare eruptia cutanata care cuprinde treptat fata, gatul, trunchiul si membrele, cu respectarea palmelor si talpilor.
Eruptia rubeolica este discreta, constituita din macule (pete) si papule (mici proeminente) de culoare roz, rotunde sau ovale ce lasa intre ele portiuni de piele sanatoasa.
Eruptia rubeolica este discreta, constituita din macule (pete) si papule (mici proeminente) de culoare roz, rotunde sau ovale ce lasa intre ele portiuni de piele sanatoasa.
Eruptia este nepruriginoasa sau usor pruriginoasa (mancarime locala usoara) si dispare complet in aproximativ 3 zile, lasand rareori in urma o pigmentatie bruna. Marirea de volum a ganglionilor limfatici insoteste eruptia, fiind primul si ultimul semn al bolii. Tot in faza eruptiva, sunt posibile si dureri ale articulatiilor mici ale degetelor.
COMPLICATIILE RUBEOLEI
Posibile complicatii ale bolii:
Posibile complicatii ale bolii:
- artrita rubeolica
- artrita cronica juvenila
- purpura trombocitopenica
- meningo-encefalita rubeolica
INVESTIGATII DE LABORATOR
Examenele biologice sanghine pot evidentia leucopenie si limfocitoza. Prezenta anticorpilor IgM anti-virus rubeolic sumnifica infectia acuta, in timp ce prezenta anticorpilor tip Ig G tradeaza trecerea copilului prin boala.
TRATAMENTUL RUBEOLEI
Tratamentul bolii include masuri generale si medicatie simptomatica, antibioticele fiind recomandate doar in cazul suprainfectiilor bacteriene. Astfel. se indica:
Tratamentul bolii include masuri generale si medicatie simptomatica, antibioticele fiind recomandate doar in cazul suprainfectiilor bacteriene. Astfel. se indica:
- Izolare la domiciliu 7 zile;
- Repaus la pat in perioada febrila si eruptiva;
- Dieta usoara dar hranitoare si aport lichidian adecvat sub forma ceaiurilor, sucurilor de fructe naturale s.a.;
- Combaterea febrei cu antipiretice: Paracetamol sau Ibuprofen (Brufen, Nurofen);
- Calmarea inflamatiei si durerii cu Ibalgin;
- In caz de prurit (mancarimi ale pielii) se pot aplica local mixtura mentolata sau crema cu calamina;
- NU exista tratament antiviral specific pentru virusul rubeolei.
CUM POATE FI PREVENITA RUBEOLA?
Vaccinarea este singura metoda profilactica.
Trivaccinul ROR care protejeaza deopotriva impotriva rubeolei, oreionului si rujeolei, se administreaza initial la varsta de 1 an, cu rapel (revaccinare) la varta de5 ani.
Vaccinul asigura imunitate pentru cel putin 15 ani si se indica repetarea vaccinului in cazul persoanelor postpuberale susceptibile precum: studenti, recruti militari, medici de familie, noi imigranti, personal care lucreaza cu copii mici.
Vaccinul NU trebuie administrat niciunei persoane imunosupresate .
Ultima actializare:11.01.2015