Dr. Francu Nicoleta

Copilul face pipi in pat - Enurezisul nocturn

.


URINARI IN MIEZ DE NOAPTE

Enurezisul nocturn reprezinta pierderea de urina in timpul somnului. In jurul varstei de 18 luni, copiii constientizeaza deja cand urineaza, insa controlul sfincterian se obtine, de obicei, intre 2 ani si jumatate si 3 ani si jumatate, maxim 4 ani. Totusi, urinari izolate pe timpul noptii pot sa mai apara pana la varsta de 6 ani, fara a fi considerate patologice. Daca dupa aceasta varsta copilul inca uda patul noaptea, se considera ca acesta sufera de enurezis primar, iar in cazul in care dupa o perioada de cateva luni, chiar ani de zile de la obtinerea controlului sfincterian, copilul uda dintr-o data din nou patul, se pune diagnosticul de enurezis secundar.


CARE SUNT CAUZELE ENUREZISULUI NOCTURN ?

Enurezisul nocturn secundar apare de obicei dupa un eveniment sau o situatie stresanta pentru copil. Din experienta, voi prezenta cateva posibile situatii cu potential crescut de declansare a enurezisului nocturn secundar:
  • aparitia unui nou-nascut in familie, o surioara sau un frate mai mic, care pare sa acapareze toata atentia parintilor,
  • plecarea parintilor in strainatate cuplata sau nu cu mutarea la bunici sau alte rude care, cu toate eforturile, nu reusesc sa suplineasca parintii,
  • primirea unor calificative slabe la scoala sau a unor pedepse mai mult sau mai putin severe din partea parintilor,
  • actele de violenta domestica orientate asupra copilului sau a altor membri ai familiei.
Uneori, enurezisul nocturn poate fi cauzat de infectia de tract urinar. Astfel, daca un copil care inainte nu uda patul prezinta enurezis insotit de febra, dureri abdominale, urinari frecvente pe parcursul zilei insotite de senzatie de arsura sau usturime locala, si mai ales daca observati prezenta sangelui in urina, adresati-va medicului deoarece poate fi vorba despre o infectie urinara.


CONSULTUL PEDIATRIC

Medicul va va intreba in ce moment al noptii uda copilul patul, cat de des se intampla acest lucru si in ce circumstante.
Apoi, medicul va examina cu atentie micutul acordand o atentie deosebita abdomenului. In cazul existentei unei infectii urinare, copilul poate simti durere la palparea burticii. Daca in urma examenului clinic completat de teste urinare, se stabileste diagnosticul de infectie urinara, tratamentul consta in administrarea de antibiotice. 
In cazul enurezisului nocturn se vor prescrie medicamente adjuvante in controlul pierderilor urinare nocturne si veti primi sfaturi in legatura cu minimalizarea riscului de producere a acestora. Sfaturile mele:
  • Nu oferiti micutului lichide cu 2-3 ore inainte de culcare.
  • Ingrijiti-va ca micutul sa urineze chiar inainte de a merge la somn.
  • Premiati noptile "uscate" plasand pe un calendar de perete cate o steluta stralucitoare sau o bulinuta rosie pentru fiecare noapte in care copilul nu a udat patul.
  • Daca urinarile nocturne persista in ciuda aplicarii metodelor de mai sus, treziti copilul dupa 2-3 ore de somn pentru golirea vezicii urinare.
De obicei, combinarea metodelor de mai sus cu tratamentul medicamentos rezolva problema enurezisului nocturn.

Ultima actualizare:17.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼