Dr. Francu Nicoleta

Ce trebuie sa stiti despre pielea si fontanelele nou-nascutului

.


FAT-FRUMOS CU STEA IN FRUNTE

Desi fiecare proaspata mamica este convinsa ca micutul ei este cel mai frumos din cati exista, adevarul este ca, la nastere copilasii nu au un aspect prea armonios.

Majoritatea nou-nascutilor prezinta pe corp vanatai cauzate de traumatismele suferite in timpul travaliului si nasterii, iar pielea usor vinetie este acoperita de o substanta alba, groasa, asemanatoare unei lotiuni de corp care poarta numele de vernix caseosa. Aceasta substanta este de obicei indepartata prin imbaierea nou-nascutului, in prima zi de viata. Totusi, o parte din aceasta poate fi trecuta cu vederea, asa ca nu trebuie sa va ingrijorati daca veti observa resturi de substanta alba, lipicioasa in spatele urechilor, sub brat sau in zona inghinala.

Echimozele (vanataile) pot fi uneori observate la nivelul capului, insotite sau nu de umflaturi si chiar de cucuie, toate dobandite in timpul expulziei. Daca pentru extractia fatului s-a folosit forcepsul, echimoze si zgarieturi pot fi observate si pe fata copilului. Nu va nelinistiti, acestea vor disparea in urmatoarele saptamani.

In primele saptamani de viata, pielea nou-nascutului se descuameaza. Acesta este un proces obisnuit, nedureros, care nu pune probleme.


ERUPTIILE NOU-NASCUTILOR

Eritemul toxic al nou-nascutului. Consta in aparitia unor pete albe sau galbene, usor proeminente, inconjurate de piele inrosita. Apare in special pe zonele expuse la atingeri repetate precum: torace, fata, spate si extremitati.
Eritemul toxic apare in primele zile de viata la aproximativ 50% dintre nou-nascuti, este nedureros sau usor sensibil si dispare fara tratament in 1-2 saptamani.

Eritemul de caldura. Se prezinta sub forma unor pustule mici, de culoare rosie la nivelul gatului, toracelui si pliurilor. Este cauzat de blocarea porilor glandelor sudoripare urmata de retinerea secretiei sudorale sub piele.
Pentru calmarea eritemului de caldura, asigurati micutului un mediu racoros, cu umiditate scazuta. Pudrarea tegumentelor nu ajuta prea mult in tratarea eritemului iar lotiunile sunt contraindicate pentru ca mentin caldura si contribuie la blocarea porilor.

Acneea miliara. Apare la aproximativ 40% dintre nou-nascuti si se prezinta sub forma unor mici proeminente albe localizate la nivelul nasului, barbiei si obrajilor. Dispare fara tratament in cateva saptamani.

Acneea neonatala. Apare de obicei in primele saptamani dupa nastere si se prezinta sub forma unor proeminente si pete asemanatoare celor pe care le dezvolta adolescentii pe fata, gat, torace si spate.
Acneea nou-nascutului este cauzata de expunerea la hormonii adulti ai mamei si dispare fara tratament in 6 luni, maxim 1 an.
Este contraindicata aplicarea tratamentelor cosmetice sau dermatologice destinate acneei adolescentilor.

Melanoza pustulara. Se prezinta sub forma unor pustule alb-galbui, asemanatoare cu semintele de susan, prezente la nivelul gatului, pe umeri si in partea superioara a pieptului.
Eruptia apare mai frecvent la copiii cu tenul inchis la culoare, la scurt timp dupa nastere si se vindeca foarte repede, fara tratament.


CONSULTUL MEDICAL

Eruptiile nou-nascutilor nu sunt cauzate de infectii si nu sunt insotite de febra.
Daca micutul prezinta febra sau o eruptie ce nu se incadreaza in niciuna dintre descrierile de mai sus, consultati medicul deoarece ar putea fi vorba despre o boala eruptiva sau dermatologica.


FONTANELELE

Palpand capul nou-nascutului veti simti superior si posterior doua zone mai moi. Acestea poarta numele de fontanele.
Fontanelele sunt, de fapt, zone cartilaginoase ce fac legatura intre oasele craniului care nu sunt inca unite.

Fontanela anterioara, numita si superioara, are forma romboidala si dimensiuni de aproximativ 2/2 cm, uneori mai mult. In mod obisnuit, cand copilul este linistit sau doarme, fontanela este plata. Cand copilul este agitat si plange, fontanela se bombeaza iar in cazul deshidratarii importante aceasta se deprima.
Fontanela anterioara se inchide treptat, astfel incat pana la varsta de 12-18 luni este complet inlocuita de tesut osos.

Fontanela posterioara, situata in zona occipitala, este mai mica, are forma triunghiulara si se inchide mai repede, de obicei pana la varsta de 6 luni.

Nu va temeti sa atingeti fontanelele micutului, palparea nu poate provoca leziuni cerebrale si nu este dureroasa.

Ultima actualizare:16.12.2014


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼