Dr. Francu Nicoleta

Infectia urinara la bebelusi si copii

.


Infectiile urinare predomina la sexul masculin in primele 3 luni de viata, apoi devin mai frecvente la fetite. Adesea, germenii care provoaca infectiile ajung in tractul urinar pe cale ascendenta din zona perineului, bacteriile cauzatoare provenind de cele mai multe ori din scaun.
La fetite, infectiile urinare au drept factor predispozant uretra mai scurta, iar in cazul baietilor, infectiile sunt mai frecevente la cei cu penisul necircumcis.


SA RECUNOASTEM INFECTIA URINARA

La bebelusi infectia urinara este destul de greu de descoperit. Deseori singurul simptom al infectiei este febra sau o stare subfebrila prelungita care nu poate fi atribuita unei boli respiratorii sau digestive. Alteori, pe langa febra, copilul este agitat sau, dimpotriva, letargic, refuza alimentatia si nu mai ia in greutate. Tulburarile digestive precum varsaturile, diareea si durerile abdominale pot fi manifestari insotitoare ale infectiei de tract urinar. Uneori puteti observa ca urina bebelusului este mai inchisa la culoare, tulbure, sau are mirosul modificat. In plus, bebelusul poate urina mai des, cantitati mai mici de lichid. 
In cazul copiilor mai mari infectia urinara se poate manifesta prin disconfort sau senzatie de arsura in timpul urinarii, nevoia frecventa si greu de controlat de a urina, dureri abdominale sau lombare, febra, enurezis nocturn sau diurn. Urina poate fi mai inchisa la culoare, tulbure, sau poate contine sange.


CE ESTE DE FACUT ?

Daca suspectati infectia urinara la micutul dumneavoastra, va sfatuiesc sa consultati medicul deoarece, in lipsa tratamentului adecvat, poate duce la afectarea mai mult sau mai putin severa a rinichilor.


CONSULTUL MEDICAL

Medicul va examina cu atentie copilul si va recomanda preluarea unor probe de urina pentru identificarea germenilor responsabili de aparitia infectiei. La bebelusi urina se recolteaza prin recipiente colectoare periferice, cateterizare sau punctie suprapubiana. Uneori se poate indica si efectuarea unei ecografii renovezicale pentru infirmarea unei anomalii de tract urinar.

Daca testele vor demonstra existenta infectiei urinare, se va prescrie tratament cu antibiotice. Medicul este singurul in masura sa stabileasca care este cel mai potrivit antibiotic, in ce doze trebuie administrat si pentru ce perioada de timp. Ingrijiti-va ca bebelusul sa primeasca medicatia conform prescriptiei medicale si nu intrerupeti tratamentul mai devreme, chiar daca starea micutului se imbunatateste si febra cedeaza. Altfel, riscati aparitia unor complicatii nedorite.

Ultima actualizare:17.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼