Dr. Francu Nicoleta

Icterul comun al nou-nascutului (Icterul fiziologic)

.


Icterul fiziologic este un fenomen tranzitoriu care apare la 85-90% din nou-nascuti si reprezinta colorarea in galben a pielii, albului ochiului si mucoasei bucaleDe obicei, debuteaza in ziua 2-3 de viata si are o durata de 3-10 zile.


CAUZELE ICTERULUI FIZIOLOGIC

Coloratia icterica apare atunci cand bilirubina (rezultata din distructia normala a globulelor rosii) este produsa in cantitati mai mari decat poate prelucra ficatul imatur al nou-nascutului. In urmatoarele zile, ficatul isi intensifica procesele si produce enzimele necesare metabolizarii bilirubinei. Odata prelucrata, bilirubina poate fi eliminata din organism prin scaun. La prematuri icterul este mai frecvent si dureaza mai multe zile.


CONSULTUL MEDICAL

Orice nou-nascut icteric trebuie supravegheat medical si este externat din sectia de nou-nascuti a maternitatii doar atunci cand valoarea bilirubinei este in limitele permise. Totusi, daca  la domiciliu observati aparitia sau intensificarea coloratiei galbene a pielii si mucoaselor (albul ochilui) nou-nascutului trebuie sa va adresati medicului. Acesta va cere informatii in legatura cu momentul aparitiei icterului si evolutia acestuia, va consulta bebelusul si va indica teste de sange pentru evaluarea concentratiei serice a bilirubinei.

In cazul icterului fiziologic, starea generala a copilului este buna, ficatul si splina au dimensiuni normale, iar aspectul scaunelor si urinii nu este modificat.

Investigatiile de laborator vor decela valori crescute ale bilirubinei totale si a bilirubinei indirecte care poate atinge valori de 10-12 mg/dl. Hemoglobina, reticulocitele si probele hepatice sunt in limite normale.

Monitorizarea bilirubinei in cazul nou-nascutilor icterici este deosebit de importanta deoarece concentratii foarte crescute ale acesteia (bilirubina indirecta mai mare de 20 mg/dl) pot provoca leziuni cerebrale grave.
De obicei, in icterul fiziologic valorile bilirubinei indirecte nu sunt atat de mari incat se existe riscul afectarii cerebrale (icter nuclear). Totusi, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic daca bebelusul cu icter prezinta manifestari ce pot fi legate de afectarea cerebrala precum:
  • letargie
  • hipotonie musculara
  • refuzul alimentatiei
  • tipat de tonalitate inalta
  • iritabilitate
  • febra
  • convulsii
Netratata la timp, afectarea cerebrala poate conduce la leziuni ireversibile traduse prin paralizie cerebrala si retard mental.


TRATAMENTUL ICTERULUI

Formele moderate de icter nu necesita tratament, dar in cazurile cu valori foarte mari ale bilirubinei indirecte se recomanda spitalizarea pentru administrarea de medicamente care ajuta la metabolizarea bilirubinei si fototerapie.
Sfatuiesc mamicile nou-nascutilor icterici sa alapteze bebelusul mai des decat in mod obisnuit. In medie, se recomanda 8-10 mese/zi. Astfel, excesul de bilirubina se elimina mai usor prin scaun.

In 1-2 % din cazuri se pare ca de vina pentru aparitia icterului este chiar laptele matern care poate contine factori care interfera cu metabolismul bilirubinei. Icterul prin inhibitori din laptele matern debuteaza de obicei in ziua a 4-a de viata si se poate prelungi peste varsta de 14 zile. Chiar si in aceste cazuri, alimentatia naturala nu trebuie intrerupta decat la indicatia medicului!
Ultima actualizare:16.12.2014


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼