Dr. Francu Nicoleta

Reflexele bebelusului

.


27

Acesta este numarul total al reflexelor cu care copilul se naste, fiecare cu rol deosebit de important pentru supravietuirea in lumea noua cu care micutul se confrunta dupa parasirea pantecului protector al mamei.
Reflexele sunt acte involuntare ale copilului la stimuli diversi precum: lumina, zgomot, diverse atingeri si chiar mirosuri.
Actele reflexe ale bebelusului sunt tranzitorii, deci dispar in timp, fiind inlocuite cu miscari voluntare coordonate de sistemul nervos central.
Iata care sunt cele mai importante reflexe ale micutilor:


REFLEXUL DE CAUTARE

Daca veti atinge usor coltul gurii sau obrazul bebelusului, acesta isi va roti capul catre stimul si va deschide usor gurita.
Acest reflex este de ajutor pentru gasirea mamelonului sau a tetinei biberonului. Reflexul dispare in jurul varstei de 4-5 luni.


REFLEXUL DE SUCTIUNE (DE A SUGE)

Interesant este faptul ca reflexul de succtiune se dezvolta inca din uter. La examinarea ecografica atenta, medicul poate surprinde uneori micutul sugandu-si degetul. Imediat dupa nastere, introducerea usoara in gurita a mamelonului, tetinei sau a degetului, declanseaza miscari involuntare de succtiune.
Desi actul este reflex, adesea este nevoie de putina practica pentru transformarea acestuia in abilitate.
Reflexul de succtiune se manifesta pana in jurul varstei de 1 an.


REFLEXUL DE APUCARE

Veti observa acest reflex daca veti pune degetul in palma bebelusului. Acesta va strange pumnul prinzandu-va degetul in palma si cu cat veti incerca sa-l retrageti, cu atat va va strange mai tare.
Acest act involuntar este inlocuit in jurul varstei de 2-3 luni cu miscari voluntare de prindere si mentinere a diferitelor obiecte.


REFLEXUL DE TARARE

Daca veti aseza bebelusul pe burtica, veti observa cum isi ridica putin funduletul, indoaie piciorusele si se sprijina pe manute in incercarea de a inainta. In jurul varstei de 3-4 luni reflexul dispare.


REFLEXUL DE A PASI

Daca tineti bebelusul in pozitie verticala, sustinandu-l de la nivelul axilelor, si ii lasati piciorusele sa atinga o suprafata plana (orizontala), el va ridica un piciorus, apoi pe al doilea , ca si cum ar merge.
Reflexul se mentine in primele 2 luni de viata, apoi dispare.


REFLEXUL DE TRESARIRE (REFLEXUL MORO)

In cazul unui zgomot puternic sau a unei miscari bruste care sperie copilul, acesta va reactiona prin intinderea bratelor si a picioarelor urmata de unirea mainilor.
Reflexul persista de obicei pana la maxim 6 luni.


REFLEXUL DE APARARE (REFLEXUL SPADASINULUI)

Atunci cand bebelusul isi intoarce capul intr-o parte, bratul si piciorul de aceeasi parte se vor intinde concomitent, in timp ce bratul si piciorul opuse se flecteaza, facandu-l sa arate ca un spadasin.
Reflexul este destul de subtil si nu-l veti observa de fiecare data. Dispare in jurul varstei de 4-7 luni.
Ultima actualizare:16.12.2014



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼