Dr. Francu Nicoleta

Eruptia dentara la bebelusi si copii

Niciun comentariu.


GINGII INMUGURITE - CAND APARE PRIMUL DINTISOR?

Primul dinte al bebelusului apare, de obicei, in jurul varstei de 6-8 luni, pe mandibula, si este unul dintre cei 4 dinti frontali numiti incisivi. Adesea, apar mai intai cei 2 incisivi inferiori centrali, urmati de cei 4 incisivi superiori. Pana la implinirea varstei de 1 an, majoritatea bebelusilor au deja acesti 6 dintisori.
Intre 18-24 luni apar urmatorii dinti: 2 incisivi inferiori, dintii ascutiti numiti canini si primii 4 molari, iar dupa implinirea varstei de 2 ani, apar restul dintilor de lapte.


CUM RECUNOASTEM ERUPTIA DENTARA ?

Semnul clasic de aparitie a dintilor este salivarea excesiva si muscarea obiectelor tari. Totusi, aceste semne pot precede chiar si cu 2 luni aparitia primului incisiv.

Pentru majoritatea bebelusilor, cresterea primilor dinti este dureroasa sau, cel putin, deranjanta. Prin urmare, procesul este insotit de iritabilitate crescuta si de episoade de plans aparent fara motiv. La examinarea guritei, puteti observa umflarea si inrosirea gingiei in locul in care urmeaza sa erupa un dintisor.


TREBUIE SA MA INGRIJOREZ ?

Cresterea dintilor este un proces care, de obicei, nu pune probleme. Totusi, trebuie sa stiti ca dintisorii de lapte se cariaza foarte usor, de aceea trebuie sa va ingrijiti de curatarea guritei bebelusului. Astfel, primii dintisori se curata cu o periuta cu peri foarte moi (ex: periuta Oral B Stages 1®), umezita cu apa (fara pasta de dinti) sau cu periuta de dinti precum Dentistar® - degetar din bumbac cu fibre zincate.

Pasta de dinti nu este necesara inaintea varstei de 2 ani, moment in care copilul invata sa scuipe pasta.


ESTE NECESAR CONSULTUL MEDICAL ?

Eruptia dentara poate fi insotita de scaune moi si febra
, insa, de cele mai multe ori, febra apare din cauza unei infectii virale care se suprapune cresterii dintilor. Daca temperatura bebelusului creste peste 38 grade, administrati antitermic conform recomandarilor medicului.


CE PUTETI FACE ACASA ?

Masati gingiile bebelusului
Folositi degetul curat sau un material textil umed pentru masarea blanda a gingiei. Presiunea calmeaza disconfortul local si calmeaza, cel putin temporar, iritabilitatea micutului.

Asigurati-va ca are ce  “mozoli”
Cele mai potrivite obiecte pentru muscat sunt inelele gingivale special concepute in acest scop. Poti achizitiona de aici inele gingivale. Acestea sunt facute din cauciuc dur sau dintr-un material plastic cu lichid in interior. Atentie insa, cele cu lichid se pot fisura sub presiunea dintilor copilului.
Tetina biberonului se poate numara printre obiectele preferate de rontait. Daca este si cazul micutului dumneavoastra, oferiti-i biberonul umplut cu apa si nu cu lapte sau suc. Contactul prelungit cu zaharul conduce la carierea rapida a noilor dintisori.

Raciti gingiile
Pentru alinarea disconfortului local, raciti din cand in cand inelul gingival.
Nu tineti inelul in congelator. Contactul cu obiecte foarte reci, inghetate pot rani gingia copilului.
Daca micutul e deja diversificat, ii puteti oferi alimente usor mai reci precum iaurtul sau piureuri de fructe.

Mentineti barbia curata
Salivarea excesiva care insoteste eruptia dentara poate irita unghiurile gurii si barbia, de aceea este necesar sa stergeti din cand in cand saliva cu servetele igienice sau cu prosopele curate.

Apelati la medic
Daca micutul este foarte agitat si gingiile sunt umflate si rosii, poate fi necesara administrarea de medicamente cu rol antalgic si antiinflamator. Preparatele topice precum Anaftin gel gingival® sunt, de asemenea indicate in cazul eruptiilor dentare.
UIltima actualizare: 8.02.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...