Dr. Francu Nicoleta

De ce ii curge copilului sange din nas?

Niciun comentariu.


Sangerarea nazala sau epistaxisul, cum ii spun medicii, este destul de frecventa la copii si este adesea consecinta unor eroziuni sau rupturi vasculare cu predilectie la nivelul petei vasculare Kiselbach.


Cauzele epistaxisului

La copii, cauzele epistaxisului sunt extrem de variate, frecvent fiind incriminat asa-numitul "scarpinat in nas". Pentru prevenirea acestui lucru este bine sa taiati unghiile cat mai scurt si sa descurajati acest obicei ori de cate ori il surprindeti pe copil cu degetele in nas.

Hemoragiile nazale pot fi provocate si de iritatiile locale care insotesc infectiile virale sau de suflatul viguros si frecvent al nasului. In plus, in timpul racelilor, mucoasa nazala devine mai fragila si se usuca, fapt care favorizeaza aparitia sangerarilor. Rinita alergica, sinuzitele si deviatia de sept sunt alti factori favorizanti ai epistaxisului. 


Cum oprim sangerarea nazala?

Credeati ca pentru a opri sangearea trebuie sa intindeti copilul in pat, pe spate, si sa-i ridicati la nouazeci de grade una dintre manute? Gresit. Aceasta pozitie intarzie hemostaza si, in plus, favorizeaza inghitirea sangelui. Odata ajuns in stomac, sangele poate provoca greturi si chiar varsaturi.

Pentru a intelege care este metoda corecta de oprire a hemoragiei nazale, trebuie sa stiti ca nasul este constituit dintr-o parte osoasa, mai tare, si una cartilaginoasa, moale. Sangerarea se produce de obicei in zona moale, iar pentru a o opri este necesara compresia acesteia pe planul dur. Pentru aceasta, pur si simplu, strangeti intre degetul mare si degetul aratator zona situata imediat sub partea dura a nasului (narile). Cu narile astfel presate, copilul va respira pe gura.
Mentineti presiunea timp de cateva minute. De obicei, cinci, maxim zece minute, sunt de ajuns.
In acest timp copilul ar trebui sa stea asezat in sezut, adica pe scaun, cu fata usor inclinata spre inainte.

Compresele reci sau gheata, aplicate la radacina nasului, pot grabi oprirea sangerarii. Dupa ce hemoragia s-a oprit, este important ca micutul sa nu-si atinga nasul timp de patru-cinci ore pentru a limita riscul de recidiva a hemoragiei. Indepartati cu atentie si superficial eventualele cheaguri de sange.

Daca in ciuda manevrelor de mai sus sangerarea nu se opreste sau apar recidive frecvente care nu par a fi in legatura cu o raceala sau cu iritatii minore, consultati medicul!


Consultul medical

In cazul hemoragiei persistente, medicul va inspecta narile copilului pentru a identifica punctul de sangerare si va apela, in functie de caz, la tehnici de hemostaza precum: tamponament anterior si / sau posterior, cauterizare chimica sau cauterizare electrica.

In cazul sangerarilor recurente, pediatrul va recomanda efectuarea unor teste de coagulare.



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...