Dr. Francu Nicoleta

Tratamentul diareei de vacanta (Diareea calatorului)

Niciun comentariu.


Diareea de vacanta este cauzata adesea de consumul de apa sau alimente contaminate cu agenti microbieni specifici destinatiei. Tocmai din acest motiv, diareea de vacanta este cunoscuta sub numele de diareea calatorului.

Zonele geografice cu risc crescut de aparitie a diareei calatorului sunt Africa, Asia si America de Sud. Totusi, nu este exclus ca deplasandu-va chiar si doar pana pe litoralul romanesc sa va stricati concediul cu unul sau mai multe episoade diareice.


Care este cauza diareei de vacanta ?

Frecvent, diareea apare ca urmare a consumului de alimente sau bauturi contaminate cu bacterii precum E. Coli, Shigella, Salmonella sau Campylobacter, dar si de virusuri precum adenovirus sau coxsakie virus. In cazul copiilor nevaccinati, sindromul diareic acut poate fi cauzat de infectia cu rotavirus.


Care sunt simptomele ?

Simptomele debuteaza adesea la cateva ore dupa consumul alimentului contaminat microbian. Scaunele apoase reprezinta principala manifestare a infectiei digestive, insa uneori acestea asociaza: febra, greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare si slabiciune.


Ce este de facut ?

In cazul diareei, rehidratarea este deosebit de importanta. Oferiti copilului apa, ceaiuri, compoturi sau, in cazurile cu deshidratare mai importanta, saruri de rehidratare precum Sun-Lyte® sau solutie de rehidratare orala Hipp Ors 200® (se gasesc in farmacii).

Daca diareea nu e insotita de greturi si varsaturi, iar copilul primeste mancare, oferiti-i alimente usoare, dar astringente precum: biscuiti, covrigi, orez, morcov fiert, branza proaspata, paste, cereale, supa si banane.
Evitati fructele si legumele in stare cruda (exceptand bananele) pana la remiterea simptomatologiei.

Tratamentul simptomatic consta in administrare de Smecta plicuri®.

Cazurile de diaree insotita de varsaturi pot da deshidratare importanta si tulburari electrolitice, de aceea este necesar consultul medical pentru evaluarea necesitatii administrarii de perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitica, eventual investigatii si tratament.  



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...