Dr. Francu Nicoleta

Muscatura de capusa si boala Lyme

2 comentarii.
dr-francu-nicoleta,dr-francu-pediatrie,dr-francu-tecuci


Descoperita pentru prima data in anul 1975 si denumita dupa orasul de origine Connecticut, boala Lyme a devenit in timp o boala ingrijorator de frecventa in unele tari.

Alte denumiri ale bolii Lyme: borelioza, boala muscaturii de capusa.

Boala Lyme este cauzata de Borrelia burgdorferi, bacterie care paraziteaza in mod obisnuit o serie de pasari si animale (caprioare, soareci, caini, pisici etc), si este transmisa omului prin intepatura de capusa din genul Ixodex, care se hraneste cu sangele animalelor.

Din fericire, dintre milioanele de oameni care sunt anual muscati de capuse, doar foarte putini dezvolta boala si asta deoarece este necesara o perioada lunga de atasare la piele - doua zile sau mai mult - pentru ca transferul bacteriei Borrelia sa aiba loc. In plus, doar 30% dintre capuse sunt purtatoare de Borrelia, si nu toate.


Cum recunoastem capusele?

Capusele sunt relativ usor de remarcat, fiind prezente in iarba inalta din paduri, parcuri si gradini, de primavara devreme pana tarziu in toamna. Au corpul de culoare maro-inchis si o lungime de aproximativ 6 milimetri. Dupa atasare (alimentare), dimensiunile corpului capuselor cresc de 10-15 ori.



Cum putem preveni muscaturile de capusa ?

Pentru ca "paza buna trece primejdia rea", este bine sa aveti in vedere urmatoarele masuri de protectie:
  • Imbracati copiii cu hainute albe sau in culori deschise, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi si sosete subtiri. Veti limita astfel zonele expuse intepaturilor. In plus, capusele sunt mai usor de observat pe culori vii.
  • Protejati pielea expusa cu sprayuri insecticide DEET (ex: Spray Galaktiv Bio, Autan spray) o data pe zi. Seara indepartati produsul prin spalare cu apa si sapun.
  • Daca faceti drumetii prin padure, ramaneti pe poteca si evitati ierburile inalte.
  • Dupa fiecare iesire in natura, inspectati capul copilului. Un loc preferat de capuse pentru a se ascunde este parul.
  • Capusele infecteaza si cainii (care, de asemenea, se pot imbolnavi de boala Lyme) asa ca nu uitati sa verificati si animalele.
  • Curatati frunzele uscate, ingrijiti si taiati scurt tufisurile si iarba din curte. Astfel veti reduce numarul de capuse din jurul casei.


Cum indepartam capusa din piele ?

Capusele se scot cu ajutorul unei pensete, printr-o miscare liniara, de jos in sus sau printr-o miscare de desurubare, in sens invers acelor de ceasornic. Exista pe piata si dispozitive speciale pentru indepartarea capuselor precum StopTick, insa cel mai bine este sa apelati la medicul chirurg pentru a o scoate.


Boala Lyme - simptome

Boala Lyme prezinta simptome foarte diverse, motiv pentru care se mai numeste si "boala cu o mie de fete".
Initial infectia este localizata si se recunoaste prin aparitia unui eritem inelar in zona muscaturii de capusa insotit de febra, dureri de cap, muschi sau articulatii, astenie si hipertrofia ganglionilor limfatici periferici.


Atentie!
Primele semne de boala Lyme pot aparea la doua-trei saptamani sau chiar la o luna dupa muscatura de capusa.

In evolutie, in lipsa tratamentului, boala se extinde si apare afectarea inimii, a sistemului nervos si articular.


Cand este necesar consultul medical ?

In cazul in care copilul prezinta eruptia caracteristica sub forma de tinta de tir (eritem inelar) si alte simptome ale bolii Lyme precum: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare sau articulare ori hipertrofie ganglionara, este necesar sa va adresati medicului. Acesta va examina copilul, va pune intrebari in legatura cu aparitia si evolutia manifestarilor bolii si va va indica o serie de teste pentru boala Lyme (anticorpi Ig M si Ig G anti-Borrelia burgdorferi si alte investigatii orientative).


Boala Lyme - tratament

Daca afectiunea se confirma, se apeleaza la tratament antibiotic.
In faza precoce, localizata, se indica tratamentul cu amoxicilina si, dupa varsta de 6 ani, doxiciclina, timp de doua-trei saptamani. In stadiile avansate se recomanda penicilina G sau cefalosporinele de generatia a III-a administrate intravenos, timp de mai multe sapatamani la care se asociaza antiinflamatoare, antitermice si antalgice.
Ultima actualizare:05.06.2015



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


2 comentarii :

  1. Daniela Mandru - Judetul Olt18 iulie 2015 la 11:11

    Buna ziua doamna doctor

    V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi raspundeti la o intrebare. La inceputul lunii iunie am fost la mare si copilul meu in varsta de 6 ani s-a jucat intr-o seara in curtea gazdei, printre trandafiri, adica in gradina. A doua zi, la plaja, am observat la subratul drept o insecta mica de tot, neagra pe care am scos-o destul de usor cu unghiile. La locul respectiv a ramas un mic punct rosu care adisparut in 2 zile. Mentionez ca evenimentul a avut loc acum 5 saptamani. De atunci copilul mi-a fost complet sanatos, fara semne pe corp sau raceala. Citind articolul m-am ingrijorat si ma gandesc ca se poate sa fi fost o capusa. Sa astept sa vad daca apar semne de boala sau sa-i fac analize? Va rog sa ma sfatuiti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      In boala Lyme, simptomele pot sa apara dupa saptamani, chiar luni de zile.
      Pentru a va asigura ca micutul nu a contactat boala, recomand efectuarea unor analize de sange, si anume anticorpii anti-Borellia burgdorferi IgM si IgG. Consultati apoi medicul curant pentru interpretarea rezultatelor. Sanatate!

      Ștergere

Impartaseste din experienta...