Dr. Francu Nicoleta

Piciorul stramb la bebelusi

Niciun comentariu.
picior-stramb, defect-picior,defect-nastere-picior


Denumirea de picior stramb reuneste o serie de anomalii congenitale, adica prezente la nastere, in care piciorul bebelusului are o forma anormala, o pozitie inversa si un aspect care aduce mai mult sau mai putin cu o crosa de golf.
Adesea, muschii piciorului afectat sunt slab dezvoltati, iar piciorul este ceva mai scurt decat cel sanatos.


Pe scurt...

Piciorul stramb este un defect cu care bebelusul se naste si este prezent in grade variabile si diverse variante, unul sau ambele picioare putand fi afectate.
Fiind deformat in toate axele sale, piciorul stramb va impiedica dezvoltarea copilului atunci cand va veni vremea ca acesta sa mearga. De aceea, se recomanda tratarea acestui defect congenital imediat dupa nastere, atunci cand ligamentele si oasele bebelusului sunt foarte flexibile.
In lipsa tratamentului, piciorul stramb se poate complica cu picior plat, insuficienta dezvoltare a muschilor, dar si cu membre inferioare  de lungimi inegale.


De ce s-a nascut bebe cu picior stramb ?

Pana nu demult era sustinuta ideea conform careia piciorusele strambe ale nou-nascutilor au drept cauza pozitia fatului in uter pe parcursul sarcinii, insa aceasta teorie a fost treptat abandonata.

Cercetari recente au aratat ca factorii genetici precum si cei de mediu pot juca un rol important in aparitia piciorului stramb. Astfel, potrivit studiilor, fumatul si consumul de alcool sau de medicamente fara indicatia medicului, in primele 3 luni de sarcina pot constitui factori favorizanti pentru piciorul stramb.


Tratamentul piciorului stramb

In functie de gradul de afectare, metodele de tratament sunt variate.

Daca diagnosticul se pune imediat dupa nastere, corectia se realizeaza prin masaj si gimnastica medicala. In schimb, daca deformarea piciorului este grava si tarziu diagnosticata, tratamentul include intinderea si punerea in ghips a acestuia.
In cazurile  care nu raspund acestor metode de tratament, se indica interventia chirurgicala in serviciul de ortopedie si chirurgie pediatrica.
Ultima actualizare:14.07.2015



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...