Dr. Francu Nicoleta

Copilul crescut de bunici - avantaje si dezavantaje

Niciun comentariu.


Atunci cand vine vorba de educatia si sanatatea copilului tau ai face orice. Insa, in lipsa unei gradinite cu program non-stop, trebuie sa mai apelezi si la bunici, iar acest lucru poate starni discutii cu partenerul de viata. Femeile din ziua de azi isi doresc, pe langa o familie, si o cariera de succes, care nu poate fi obtinuta decat prin multa munca. Asa ca parintii nu au de ales si isi trimit copii sa stea la bunici din ce in ce mai mult pe masura ce creste. Acest lucru poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje.


Avantaje vei gasi mai mute inainte sa iti trimiti copilul la bunici.

In primul rand sunt disponibili non stop si practica cel mai mic tarif de pe piata: 0 lei. Pentru bunici este o placere sa stea sa se joace cu nepoteii lor, sa le faca pe plac, sa le gateasca placinte sau orice altceva isi doresc cei mici. Chiar vor fi mai blanzi cu copilul tau decat au fost cu tine.


Esti sigura ca copilul tau se afla in siguranta. 

Din moment ce au mai trecut o data sau de mai multe ori prin “procedura” de crestere a unui copil, bunicii stiu foarte bine ce fac. Te-au crescut pe tine si pe fratii tai, s-au descurcat foarte bine, iar acum este randul tau. Intotdeaauna se vor bucura cand ii vei chema sa aiba grija de cel mic si vor lasa orice deoparte doar ca sa petreaca timp atat de pretios cu nepotii lor.


La bunici riscul de a se imbolnavi este mai mic. 

Daca ar sta la o gradinita sau la o cresa, o epidemie il va afecta imediat si pe copilul tau. Chiar daca sunt bolile copilariei, asta nu inseamna ca trebuie sa se intoarca de la gradinita in fiecare luna cu cate o “boala”. Jucandu-se de cele mai multe ori singur, copilul care sta la bunici nu va contracta asa de repede astfel de boli.


Dezavantajele apar abia dupa cateva vizite la bunici. 

Si de aici poti ajunge la conflicte la care nu te asteptai. Fiecare mama are un mod unic de a-si educa copilul, iar vremurile s-au schimbat foarte mult. Ce se aplica la tine nu trebuie sa se aplice neaparat si la copilul tau atunci cand il lasi in grija bunicilor. Bunica va prelua putin din rolul tau de mama si ai putea sa devi geloasa. Adu-ti aminte ca tu iti cresti copilul, iar mama ta nu joaca decat rolul unei bone.

Daca ai ceva sa ii reprosezi este mai greu sa ii reprosezi bunicilor decat i-ai reprosa unei angajate pe care o platesti sa stea cu copilul tau. Iti va fi astfel mai greu sa-ti exprimi frustrarile sau sa o inveti pe mama ta sa il educe pe cel mic asa cum iti doresti. Cel mai greu lucru este ca cel mic sa nu devina rasfatat si sa prefere bunicii in locul tau. Din moment ce ii vor face toate poftele, cel mic va invata ca acolo, la bunici, va putea face ce vrea si cand vrea fara sa fie pedepsit, iar tie cu siguranta nu iti va conveni acest lucru. Incearca sa vorbesti cu bunicii exact toate lucrurile care te deranjeaza si ce are voie copilul tau sa faca si ce nu are voie. Stabiliti de comun acord anumite pedepse pe care sa I le aplicati atunci cand cel mic greseste, astfel incat sa nu fie o diferenta atat de mare intre voi, parintii lui, si bunicii.

Bunicii vor avea intotdeauna alte metode de a- ingriji pe cel mic, chiar daca nu iti dai seama din prima clipa. Fie ca este vorba de alimentatie, sau dezvatarea celui mic de suzeta de exemplu, bunicii vor avea impresia ca ce au facut cu tine pot face si cu copilul tau. Nu-ti duce copilul la bunici pana cand nu faceti o serie de reguli pe care sa le respecte. Educatia este un alt motiv de cearta. Bunicii vor sa-l invete cat mai repede pe cel mic sa scrie si sa citeasca, si el de abia a inceput gradinita. Tine minte ca fiecare copil evolueaza in stilul lui si nu trebuie fortat de la varste prea fragede sa faca ceva ce alti copii vor invata peste ani.

Inainte de a-l lasa la bunici discuta cu partenerul de viata despre acest lucru. Sigur va avea si el ceva de zis, si este si normal deoarece trebuie sa fie preocupat de cresterea copilului sau. Analizeaza toate beneficiile si dezavantajele pe care ti le poate oferi acest lucru si de abia dupa aceea lasa-I pe bunici sa aiba grija de cel mic.
Sursa: reginele.ro


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...