Dr. Francu Nicoleta

Viermisorii la copii

3 comentarii.
VIERMISORI COPII


Parazitii intestinali sunt intalniti mai frecvent la copii, insa pot infecta si adultii afectand mai mult sau mai putin starea generala a acestora.
Iata care sunt cele mai intalnite boli cauzate de parazitii intestinali si cum le putem preveni sau trata:

Giardioza

Giardioza este boala cauzata de Giardia lamblia, parazit care provoaca atat la copii, cat si la adulti, diaree acuta sau cronica.

Giardia ajunge in organism prin apa, alimente sau maini contaminate. Odata ajunse in tubul digestiv, chisturile de giardia se transforma si se ataseaza de mucoasa intestinului. Simptomele neplacute ale giardiozei sunt date de tulburarea absorbtiei intestinale. Astfel, apar semne si simptome precum: scaune diareice urat mirositoare (uneori cu sange si/ sau mucus), varsaturi, greturi, dureri abdominale, balonare, oboseala, scaderea puterii de concentrare, precum si scadere in greutate.

Tratamentul infectiei cu giardia se aplica tuturor membrilor familiei, conform recomandarilor medicului. De obicei, pentru copiii cu varsta peste 2 ani se administreaza Vermigal suspensie orala - 1 flacon pe zi, 5 zile si pentru copiii mai mari de 6 ani - Saprosan. Alte optiuni pentru tratamentul giardiozei: Wormex - sirop pe baza de plante ce poate fi administrat in siguranta copiilor cu varsta peste 1 an (cura de 30 zile) sau Phytovermil de la Pediakid pentru copiii cu varsta peste 6 luni (care au inceput diversificarea) cate 10 ml pe zi, in jumatate pahar de apa, timp de 12 zile consecutiv.

Oxiuroza

Oxiuroza este boala provocata de oxiuri (Enterobius vermicularis) -  mici viermi cilindrici de culoare alba, care se transmit prin intermediul oualor. Odata ingerate, ouale de oxiuri se localizeaza in intestinul subtire, unde se dezvolta pana la forma de adult care trece spre partea terminala a intestinului. In timpul noptii, femelele migreaza prin anus in zona perianala, unde isi depun ouale. De aceea, oxiuroza se manifesta prin mancarimi intense la nivelul anusului, insomnie sau somn agitat si iritabilitate. De obicei, cand un membru al familiei este infestat, acesta ajunge sa infesteze toti membrii.

Tratamentul medicamentos al oxiurozei consta in administrarea de Vermigal in doza unica, Wormex timp de 14 zile, Nikvorm sirop etc., si este eficient doar in cazul respectarii riguroase a conditiilor de igiena. Este recomandat ca toti membrii familiei sa urmeze tratamentul.

Ascaridioza

Ascaridioza este boala cauzata de limbrici (Ascaris lumbricoides) - viermi cilindrici care pot parazita atat intestinul omului cat si al animalelor. Ouale limbricilor sunt inghitite de om odata cu apa sau alimentele si ajung in stomac, unde se transforma in larve. Larvele trec in plamani, se maturizeaza si ies apoi din caile respiratorii, spre cavitatea bucala si sunt din nou inghitite. Astfel, ascarizii ajung iar in intestin, loc unde ating maturitatea deplina. In mediul intestinal, femelele mature depun oua care sunt apoi eliminate odata cu materiile fecale.

Copilul infestat cu ascarizi va prezenta tulburari digestive, crampe abdominale, balonare, greturi, varsaturi. Tratamentul medicamentos include medicamente precum: albendazol (Vermigal) - pentru copiii mai mari de 2 ani, mebendazol comprimate (Vermox) - pentru copiii peste 6 ani sau siropuri din plante (Wormex, Nikvorm) si se face doar sub supraveghere medicala.

Teniaza

Teniaza este boala cauzata de tenie (Taenia saginata sau Taenia solium), vierme intestinal de dimensiuni foarte mari. La maturitate, tenia poate atinge chiar 3-4 metri lungime.

Tenia ajunge adesea sa fie ingerata sub forma de larva (cisticerc), odata cu carnuri de porc sau vita insuficient preparate termic.

De multe ori, infectia cu tenia trece neobservata de bolnav. Doar in unele cazuri persoanele infectate prezinta dureri abdominale difuze, greturi, varsaturi, modificari ale tranzitului intestinal (constipatie sau diaree), dureri de cap, pierderea sau intensificarea poftei de mancare.

Pentru tratamentul teniazei se recomada Vermigal.

Examenul coproparazitologic

Diagnosticarea parazitozelor nu se face doar pe baza simptomatologiei, ci este necesara efectuarea unui examen coproparazitologic. Acest examen consta in analiza scaunului copilului, pentru a depista prezenta elementelor parazitare (oua de paraziti, larve, chiste sau indivizi adulti). Ouale nu sunt eliminate in scaun in fiecare zi, de aceea este necesara repetarea examenului coproparazitologic 3-5 zile la rand sau de 3 ori la interval de 2-3 zile.

Antigenul Giardia prezent in materiile fecale stabileste diagnosticul de giardioza.

Amprenta anala - este metoda cea mai eficienta pentru depistarea oxiurilor.


Masuri preventive
  • mentineti curata camera copilului si aerisiti zilnic
  • folositi olite individuale
  • dezinfectati olita si vasul WC zilnic
  • spalati bine fructele si legumele inainte de consum
  • spalati mainile copilului cu apa si sapun inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei
  • taiati scurt unghiile 
  • nu permiteti copilului sa se joace in zonele din parcuri unde sunt excremente de animale
  • preparati termic suficient produsele din carne
Ultima actualizare: 5.05.2016


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


3 comentarii :

  1. Si noi am avut viermisori si am scapat cu Zentel. Am luat si eu si fetita pastile. Intr-adevar trebuie toata familia sa ia tratament pentru ca viermii se transmit usor de la o persoana la alta. Mai mult ma tem sa nu ia iar copilul de la gradinita ca acolo n-avem control... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Pediatra noastra ne-a recomandat wormex. I-am dat o luna si a scapat limbrici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cosmina Satu Nou26 iunie 2016 la 17:12

    Si fetita mea are dureri de burta si ia foarte incet in greutate desi mananca destul de mult. Oare ar putea sa aiba viermi? Noinu tinem animale in casa si suntem destul de stricti cu igiena

    RăspundețiȘtergere

Impartaseste din experienta...