Dr. Francu Nicoleta

Tuberculoza pulmonara la copii

.


Tuberculoza, cunoscuta in vechime sub denumirea de oftica sau ftizie, este o boala infectioasa care afecteaza mai frecvent plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate avea si alte localizari precum os, rinichi, aparat urogenital s.a..

Se estimeaza ca 1/3 din populatia planetei este infectata cu bacilul tuberculozei si in fiecare an, pe glob, din cauza acestei patologii decedeaza 3-4 milioane de persoane, 500.000 dintre acestea fiind copii. Netratat, un bolnav poate imbolnavi anual 10-15 persoane - in special membrii familiei.


TUBERCULOZA PULMONARA LA COPII - CAUZE

Tuberculoza este cauzata de un microb numit bacil Koch (Mycobacterium tuberculosis), dupa numele savantului care l-a descoperit. Bacilii Koch isi gasesc cele mai prielnice conditii de viata in plamani, dar boala poate sa apara si la alte organe precum: rinichi, oase, articulatii, creier si chiar ochi.

Tuberculoza nu mai este considerata o boala a saraciei, oricine poate contacta bacilul Koch. Totusi, copiii sub 3 ani, varstnicii si persoanele cu sistem imun slabit contacteaza mult mai usor boala.

Atentie! O persoana infectata cu bacilul tuberculozei nu este neaparat bolnava.

Bolnavul de tuberculoza sau purtatorul de bacili Koch, raspandeste germenii cand tuseste, stranuta, vorbeste sau rade. Persoanele din jur inspira fluxul de aer cu microbi si astfel se infecteaza. Tuberculoza nu se transmite prin mancare, vase sau tacamuri, sarut ori act sexual.

Transmiterea este favorizata de contact intim si prelungit cu sursa de infectie. Astfel, in 75% din cazuri, copiii se infecteaza de la membrii familiei (parinti, bunici, unchi etc.), si doar 25% intamplator (prieteni de familie, transport public s.a.).


DE LA INFECTIE LA BOALA...

Din momentul primului contact cu microorganismul pana la infectare trec aproximativ 11-12 saptamani. 
Testul cutanat la tuberculina ( IDR cu PPD) este metoda uzuala de evidentiere a  infectiei cu Mycobacterium tuberculosis.
Testul se realizeaza prin injectarea intradermica a 0,1 ml tuberculina pe fata interna a antebratului stang. Citirea se face la 72 de ore, iar reactia este considerata pozitiva daca la 48-72 de, ore la locul injectarii, apare o induratie cu diametrul mai mare de 10 mm, de culoare roz-pal pana la rosu inchis. 


TUBERCULOZA PULMONARA LA COPII - SEMNE SI SIMPTOME

Tuberculoza este o boala care se instaleaza pe tacute (asimptomatic), nu doare si nu deranjeaza in mod particular. Adesea simptomatologia include:
  • subfebrilitate
  • tuse cu durata mai mare de 3 saptamani
  • inapetenta (lipsa poftei de mancare)
  • scadere in greutate
  • fatigabilitate (oboseala)
  • transpiratii nocturne
La copiii de varsta mica, tuberculoza pulmonara se manifesta uneori doar prin incetinirea cresterii. Celelalte semne depind de localizarea bolii. 

Pentru diagnosticul pozitiv sunt necesare: contact infectant in antecedente, test cutanat la tuberculina pozitiv si radiografie toracica cu semne evocatoare.


COMPLICATIILE BOLII 

Tuberculoza slabeste rezistenta organismului, fapt care predispune la contactarea altor boli sau agravarea celor existente.


TUBERCULOZA PULMONARA LA COPII - TRATAMENT

Tratamentul tuberculozei dureaza minim 6 luni, este gratuit si implica o schema cu mai multe tipuri de medicamente. Se recomanda ca tratamentul sa fie inceput la spital, pe perioada cand bolnavul este contagios. Dupa faza intensiva a tratamentului (primele 2-3 luni), cand bacilii nu se mai gasesc in sputa, urmeaza faza de continuare (4-6 luni).

Tratamentul incorect sau intreruperea tratamentului pot duce la dezvoltarea unei forme mai grave de tuberculoza, care poate deveni incurabila.

Tuberculoza tratata corect de la inceput si pe toata durata necesara, se vindeca fara sechele la majoritatea bolnavilor.
Dupa inceperea tratamentului, bolnavii incep sa se simta din ce in ce mai bine, astfel incat dupa 1-2 luni de tratament se simt perfect sanatosi. Unii nu inteleg de ce trebuie sa mai continue tratamentul cand ei se simt bine si in putere si nu se mai prezinta la medic. Din pacate, simptomele reapar dupa cel mult un an, bolnavul se interneaza din nou, reia tratamentul, de data aceasta obligatoriu cu 5 tipuri de medicamente si cu sanse mai mici de vindecare. TUBERCULOZA PULMONARA - PREVENTIE

Intr-un fel sau altul, fiecare individ se intalneste inevitabil in timpul vietii cu persoane infectate cu tuberculoza. Fiecare organism reactioneaza insa diferit la acest fapt. Unii se imbolnavesc, altii se opun activ infectiei, iar o a treia categorie nici macar nu observa agresorul. Totul depinde de rezervele interne, de competenta sistemului imunitar, de capacitatea de a se opune agentului patogen al bolii. Un mod de viata sanatos poate sa va protejeze de imbolnavire.

Vaccinul BCG (antituberculos) protejeaza copiii impotriva tuberculozei.

O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, evitarea fumatului, a abuzului de alcool, precum si respectarea normelor de igiena pot preveni imbolnavirea.

Reguli generale:
  • Evitati incaperile aglomerate, prost ventilate !
  • Cand tusiti acoperiti gura cu o batista sau un servetel de hartie, recomandati si altora sa faca acest lucru!
  • Nu permiteti nimanui sa va tuseasca in fata !
  • Atunci cand o ruda sau o persoana apropiata prezinta semnele de boala sfatuiti-l sa consulte cat mai curand medicul de familie !

Ultima actualizare:12.07.2015Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼