Dr. Francu Nicoleta

Mituri despre alaptare. Care sunt adevarate si care false?

Niciun comentariu.


Peste tot in lume pediatrii incurajeaza mamele sa-si alapteze micutii, alimentatia naturala avand beneficii inegalabile pentru copii atat pe termen scurt cat si pe termen lung.


SA DARAMAM MITURILE !

Iata cateva dintre cele mai vehiculate mituri in legatura cu alaptarea:

Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar.
Adevarat. Laptele mamei contine o combinatie echilibrata de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale care pot asigura cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Suplimentele de fier si vitamina D sunt singurele necesare ocazional sugarilor.

Bebelusii alaptati la san se imbolnavesc mai rar.
Adevarat. Pe langa bogatia de elemente nutritive, laptele matern contine proteine speciale produse de organismul mamei, numite anticorpi, care protejeaza micutul de bolile cu care vine in contact. Astfel, copii hraniti natural racesc mai rar si sufera mai putin de boli precum otita, infectii urinare, alergii, astm bronsic sau anemie (scaderea numarului globulelor rosii din sange).

Copiii alimentati natural sufera mai rar de obezitate.
Adevarat. Alaptarea scade semnificativ riscul copiilor si al viitorilor adulti de a suferi de obezitate si patologii asociate acesteia precum diabet zaharat tip II, hipertensiune arteriala, apnee in somn s.a..

Alimentatia naturala scade riscul aparitiei refluxului gastro-esofagian la bebelusi.
Adevarat. Laptele matern este mai usor digerabil decat formulele de lapte sau laptele de vaca. Se elimina mai usor din stomacul micutilor, deci problemele digestive precum refluxul gastro-esofagian, diareea si constipatia sunt mai putin frecvente decat la copiii alimentati cu lapte praf, lapte de vaca sau de capra.

Alaptarea ajuta refacerea uterului dupa nastere.
Adevarat. In timpul alaptarii are loc eliberarea unor hormoni cu rol in producerea unor contractii rapide ale uterului ajutand astfel la revenirea mai rapida a acestuia la starea de dinainte de nastere.

Sanii mici limiteaza eficienta suptului.
Fals. Alaptarea nu tine de marimea sanilor. Sanii mari contin in mare parte mai mult tesut adipos, adica grasime, care nu sporeste abilitatea de alaptare.

Alaptarea provoaca ingalbenirea nou-nascutului.
Fals. Ingalbenirea tegumentelor si mucoaselor nou-nascutului poarta denumirea de icter si este fiziologica, adica normala. Apare la majoritatea nou-nascutilor in primele zile de viata, dispare cel mai adesea fara tratament si nu are legatura cu alimentatia decat intr-un numar foarte mic de cazuri. Chiar si asa, icterul este tranzitoriu, deci nu intrerupeti alaptarea decat in cazul in care medicul recomanda acest lucru!

Alaptarea provoaca lasarea sanilor.
Fals. Alaptarea nu provoaca lasarea sanilor. Totusi, pentru un confort crescut, achizitionati-va sutiene speciale, cu suport adecvat pe perioada alaptarii.

Pe perioada alaptarii contraceptia nu este necesara.
Fals. Desi alaptarea suprima ovulatia, aceasta nu este considerata o metoda contraceptiva. Prin urmare, in cazul in care nu doriti sa va supuneti riscului unei noi sarcini, folositi protectie adecvata.


IN CONCLUZIE

Alaptarea aduce beneficii atat sugarilor cat si mamelor si este modalitatea ideala de hranire a bebelusilor. Totusi, daca anumite probleme constitutionale sau de natura sociala limiteaza sau impiedica alimentatia naturala, nu va culpabilizati prea tare. Indiferent de metoda de alimentatie folosita, transformati fiecare masa intr-un moment de relaxare, de intimitate si de consolidare a legaturii cu micutul.

Ultima actualizare:16.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...