Dr. Francu Nicoleta

Dopul de ceara

Niciun comentariu.


Dopul de ceara se formeaza atunci cand cerumenul (ceara urechii) se acumuleaza in canalul auditiv extern si devine prea dur pentru a fi eliminat natural.

Ceara este secretata de glandele sebacee si ceruminoase si are rol protectiv prevenind acumularea mizeriei si inmultirea locala a bacteriilor. De obicei, cerumenul se usuca si se elimina natural, insa uneori acesta se acumuleaza din pricina unui canal auditiv ingust, a secretiei crescute de ceara sau chiar prin impingerea cerumenului in profunzime in timpul actului de curatare a urechii cu betisoarele speciale.


CUM RECUNOASTEM PREZENTA DOPULUI DE CEARA ?

Uneori simptomele acumularii de ceara sunt similare infectiei urechii (otita)Astfel, sugarul este adesea mai agitat, iritabil, poate tusi si duce frecvent mana la ureche.

Copilul mai marisor poate acuza durere auriculara de intensitate mica sau medie, senzatie de ureche infundata si diminuarea auzului.


CE ESTE DE FACUT ?

Daca suspectati formarea unui dop de ceara, cel mai bine este sa va adresati medicului. Incercarea de a inlatura ceara acasa, cu ajutorul betisoarelor, poate avea drept rezultat impingerea mai profunda a dopului format sau, mai rau, lezarea conductului auditiv si chiar perforarea timpanului.

Pe baza examenului clinic si cu ajutorul otoscopului - instrument special care lumineaza si permite vizializarea canalului auditiv extern si a timpanului - medicul va stabili daca este vorba despre un dop de ceara sau de o infectie a urechii.

In cazul decelarii unui dop, medicul va extrage cerumenul prin aspiratie ori spalaturi auriculare, sau va prescrie solutii speciale care fragmenteaza si inmoaie ceara astfel incat aceasta sa se elimine cu usurinta, in mod natural. Unul dintre cele mai folosite preparate in acest sens este sprayul auricular Acustivum care poate fi folosit atat la copiii mari, cat si in cazul sugarilor incepand cu varsta de 6 luni. Astfel, pentru dizolvarea dopurilor de ceara se recomanda cate o pulverizare intraauriculara de 3-5 ori pe zi, iar pentru igiena urechii 1-2 pufuri pe saptamana. 

Daca optati pentru curatarea urechilor cu ajutorul betisoarelor, va recomand sa le alegeti pe cele cu opritor special destinate bebelusilor si copiilor.

Ultima actualizare:17.12.2014

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...