Dr. Francu Nicoleta

Limba alba la bebelusi - Candidoza orala

29 de comentarii.
stomatita albicans, candidoza bebelusi


Limba alba la bebelusi se datoreaza frecvent micozei cu specii de Candida, infectie cunoscuta sub numele de candidoza bucala.

La bebelusii cu candidoza veti observa prezenta unor depozite de culoare alba, cremoase sau branzoase, localizate pe limba, obraji, gingii. Uneori aceste sunt prezente chiar si pe cerul gurii, amigdale sau peretele posterior al faringelui.

Leziunile de la nivelul limbii pot fi insotite de usturime si chiar durere, simptome care sunt permanente sau apar doar atunci cand bebelusul se alimenteaza, facandu-l pe acesta sa refuze laptele.

Limba alba poate avea drept cauza si consumul exclusiv de lapte, fiind observata la sugari inaintea diversificarii. Depozitele "de lapte" sunt mai putin consistente decat cele candidozice, sunt usor translucide si nu deranjeaza sugarul.

Atentie! In  timpul alaptarii bebelusul cu candidoza bucala poate transmite infectia mamei. Femeile cu infectie candidozica la nivelul sanilor pot avea urmatoarele semne si simptome:
  • roseata, senzatie de mancarime si sensibilitate a mameloanelor
  • durere la nivelul intregului san
  • durere in timpul suptului si chiar intre alaptari

Daca sugarul are candidoza bucala si este alaptat, atat micutul cat si mama trebuie sa urmeze tratament antifungic pentru a nu transmite infectia de la unul la celalalt.
De obicei, medicul prescrie bebelusului o solutie antifungica cu care se badijoneaza gurita (ex: Glicerina cu nistatina), iar mamei o crema pentru san cu aceleasi proprietati (ex: Ketoconazol 2% crema).

In cazul in care ciuperca s-a extins masiv in gurita, iar bebelusul are dureri mari in timpul alimentatiei (refuza sa mamance, este agitat sau plange excesiv), pana se instaleaza efectul antifungicelor (care distrug ciuperca), puteti calma durerea cu antalgice precum Paracetamol sirop (ex: Panadol).
Pentru sanul dureros, mamele pot, de asemenea, sa apeleze la medicamente pentru durere care sunt permise in timpul alaptarii (ex: Paracetamol, Ibuprofen).

Sfat!
Daca bebelusul foloseste suzeta sau este hranit cu bileronul, clatiti tetinele si suzetele intr-un amestec de apa si otet in parti egale pentru a preveni dezvoltarea Candidei sau a altor ciuperci. In mod similar se procedeaza si cu pompele de san.
Ultima actualizare:17.07.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


29 de comentarii :

  1. Buna ziua!

    Fetita mea Violeta a facut candidoza cand avea 7 luni si mi-a dat si mie. Unul intre sani se inrosise, era lucios si ma durea foarte tare cand hraneam fetita. Doamna doctor mi-a dat pentru ea o solutie preparata la farmacie si mie Nizoral crema. In 4 zile mi-a trecut.
    Acum am insa o alta problema cu fetita mare care are 5 ani. De o saptamana are o scurgere alba, cremoasa si putin lipicioasa, ca laptele batut si cred ca e candidoza vaginala. Am uns-o cu Nizoral dar probabil are nevoie de pastile pentru ca nu-i trece. Ce as putea sa-i dau ? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Dupa descriere se pare ca intr-adevar fetita ar suferi de candidoza genitala, insa elementele nu sunt suficiente. Micuta trebuie examinata de un medic si poate fi necesara prelevarea unor probe din secretie. Daca diagnosticul se confirma, medicul va va prescie un antimicotic care se va administra pe cale orala (fluconazol, de exemplu), in doze calculate functie de greutatea copilului. Sanatate!

      Ștergere
  2. Buna ziua m-ar interesa și pe mine ce as putea sa ii dau la un bebeluș de 8 luni deoarece are limba alba. Cu ce as putea sa o curat? mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, gurita copilului se curata cu comprese sterile din tifon (dimensiuni 10X10 cm) infasurate pe degetul aratator, imbibate in ser fiziologic. Astfel puteti curata resturile de lapte si alimente. Daca dupa igienizare, pe limba ramane inca depozit albicios, poate fi vorba despre stamatita candidozica, caz in care medicul va va precscrie blicerina boraxa cu antimicotic pentru badijonaj.
      Sanatate!

      Ștergere
  3. Buna ziua. Am un bebe de 2 luni. Are limba albă . Am incercat cu glicerina boraxata simpla, pe urma cu nistatim. Nu vad rezultate prea bune.In schimb si eu am o mancarime a sfaturilor . Medicul de familie mi a recomandat sa comand Daktarin fel. Am văzut că se foloseste după vârsta de 4 luni. Ce mi recomandări? Subliniez: alaptez , iar fetita are alb doar pe limbuță.
    Mulțumesc anticipat .

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara! In primul rand trebuie ca micutul sa fie consultat de medicul de familie pentru a va asigura ca este vorba de candidoza bucala, si nu de simpla limba alba a bebelusului alaptat. In cazul candidozei, depozitul albicios este gros, dens, aderent la limba, greu de inlaturat, iar dupa indepartare prin raclaj limba ramane rosie, iritata. Candidoza bucala reactioneaza de obicei foarte bine la nistatina, de aceea insist pe importanta consultului medical pentru a sti exact daca vorbim de stomatita candizozica sau nu. In cazul in care diagnosticul se confirma, medicul va poate recomanda alte preparate antifungice cum ar fi, de exemplu, Diflucan. Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara. Am un baitel de aproape 2 ani. Nu prea mănîncă multă mîncare, însa bea mult lapte. Sa facut alb pe limba si rana. Nu stiu ce sai fac. Nu pot sai sterg limbuta nu ma lasa ma mușca si plinge, nu vrea sa manince nimic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Trebuie sa va prezentati cu baietelul la medicul de familie pentru consult. Acesta va poate recomanda o solutie pentru badijonaj bucal (eventual glicerina boraxata cu nistatina) si/ sau antifungice administrate oral (de exemplu fluconazol).

      Ștergere
  6. Buna ziua..bebelusul meu de 5 saptamani are scaun destul de rar,care at fi cauza? Mentionez ca nu este constipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Aveti pe site un articol despre constipatie. Daca scaunul nu este de consistenta tare, copilul mananca suficient (ia bine in greutate),nu plange si nu este agitat (semn ca ar avea dureri de burtica), nu trebuie sa va faceti probleme. Fiecare copil este diferit. Unii au un tranzit mai lent.

      Ștergere
  7. Buna ..feita mea are o linie alba pe limba ..ce as putea face ?? Are 6 luni si o spal in gurita cu o chestie ce se pune pe deget ..dar tot nu ii trece ..

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara! Trimiteti-mi pe adresa de email o poza cu limbuta sa vedem despre ce este vorba - dr.francu.nicoleta@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! și fetița mea are o placa alba pe limba, care nu trece de multe luni.Am incercat Daktarin, gargara cu puțin bicarbonat in fiecare seara , după curățarea limbii, vitamine(complexul b și vit.c),am redus la minim drojdiile și dulciurile pentru o perioadă .Nu mai știu ce pot face, întrucât situația nu se schimbă...Ar putea fi și un alt motiv pentru care pe limba e prezenta placa alba aderenta?( Dimineața are un miros urat din gurița)
      Vă mulțumesc anticipat

      Ștergere
  9. Bună ziua! Fetita mea de 2 ani este pe tratament cu diflucan de aproape 3 săptămâni și i-am șters limbuta cu Glicerina boroxata. La nivelul limbutei, are același aspect fără nicio îmbunătățire. Nu știu ce sa fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Trimiteti-mi pe email (dr.francu.nicoleta@gmail.com) o poza cu limba fetitei. Va rog sa mentionati si daca depozitele albicioase sunt prezente si pe gingii sau mucoasa obrajilor si daca micuta primeste toate alimentele sau daca refuza alimentatia.

      Ștergere
  10. Buna.Fetita mea are 10 zile....are limba albă.asistenta mi-a recomandat sa o curat cu apa cu bicarbonat.Mentionez ca nu o alaptez,ii dau doar cu sticluță.oare e ok apa cu bicarbonat?sau sa folosesc ser?.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua băiețel meu de 7 luni când suge de la san meu i se fac lumba alba și unu d-un sfarcu meu e rosu și ma doare tare când papa Titi ce as putea sa fac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      E greu sa va dau un raspuns fara sa vad cum arata gurita copilului si sanul dumneavoasta.
      Ar putea fi vorba de candidoza, caz in care limba copilului ar trebui stersa cu o solutie de Glicerina cu nistatina si sanul uns intre alaptari cu o crema antifungica (de exemplu Ketoconazol 2% crema). O alta varianta ar fi ca limba copilului sa fie alba din cauza "depozitelor" de lapte (care sunt normale), deci sa nu aiba Candida in gurita, iar sanul sa fie afectat din alte cauze cum ar fi atasarea incorecta la san, mici leziuni ale mamelonului sau alte infectii la nivelul sanului. In aceste cazuri atitudinea terapeutica este diferita, de aceea va recomand sa consultati medicul de familie sau un medic pediatru. Scuzati raspunsul tardiv, am fost in concediu.

      Ștergere
  12. Bună ziua avem și noi problema cu limbuta albă defapt are in toată gurița bebe de 5 săptămâni are de vreo 5 zile și nu îi trece am încercat cu apa cu bicarbonat da pe moment se curăță și după se face iar. Ce aș putea face mulțumesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! incercati sa stergeti gurita cu comprese sterile pe care picurati Glicerina cu nistatina de 3 ori pe zi, dupa masa. Daca nu trece, mergeti la medicul de familie sau pediatru pentru consult.

      Ștergere
  13. Am un bebe de 5 saptamani. Are alb si pe limba si pe buza in partea din interior si pe obraji am vazut ca se pune. Am incercat sa il curat si cu glicerina boraxata si cu ser fiziologic. Nu reusesc sa ii dau jos deloc din albul ala. Doctorita de familie mi-a zis sa nu ma ating de limba lui, sa nu o curat. De asta am si ajuns aici. Medic pediatru in zona nu este. Puteti sa imi dati un sfat va rog? Nu stiu cu ce sa mai curat!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună seara! Fetița mea are 2 luni și are limba alba, o șterg cu șervețele speciale pentru guriță și degeaba. Ce pot face?

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara ! Fetita 1 an si 7 luni, ii voi face exsudat maine , credeti ca daca ar avea candidoza ar iesi si acela la analiza ? Are limba alba de f mult timp si mereu face rosu in gat.

    RăspundețiȘtergere
  16. Bună ziua! Am un baietel de 6 săptămâni si de la 2 saptamani ne luptam cu candidoza orala la el și a sânului la mine. La început a avut limba foarte alba, cu depozit gros, cremos care în mare parte a dispărut după badijonaj cu glicerina boraxata și glicerina cu nistatina. Eu am făcut tratament cu Fluconazol 7 zile, insa sânul tot doare, arde între alaptari, iar pe limbuta lui încă este depozit albicios, ușor mai transparent. Am mai făcut și badijonari cu violet de gentiana 1% 4 zile, cu ușoara ameliorare a durerilor, dar depozitul de pe limba nu s a remis. Ce ma sfătuiți sa fac mai departe?

    RăspundețiȘtergere
  17. La cit timp apare albiata pe limba bebelușului ?

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ziua ! Am o fetita de trei luni este alaptata doar la san , îmi face scaune de vro 5 ori pe zi și sunt foarte apoase uneori și cu mucus. După ce golește stomacelul plânge și are și gaze ft multe. Îmi puteți spune dacă este normal ? Dacă nu ce ii pot da . Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SI eu am un baietel de o luna jumate si de cand sa nascut imi face face cate un pic de caca apos la cateva minute distanta.cand se incordeaza un pic face si cate un pic de caca f apos la spital un sp ca nu are diaree si ca este normal si ca intro luna ii va trece.din cauza frecventei este si oparit degeaba il spal toata ziua la fundulet.

      Ștergere
  19. Buna ziua am o fetiță de zece luni și are o afta galbena pe gingie cuce să-i dau că ține mâna mereu an guriță sieste foarte agitata

    RăspundețiȘtergere

Impartaseste din experienta...