Dr. Francu Nicoleta

Viermisorii la copii (Parazitozele intestinale)

Niciun comentariu.


Parazitozele sunt relativ frecvent intalnite la preşcolari şi şcolari, motiv pentru care trebuie sa acordam o atenţia deosebită  măsurilor de prevenire şi combatere a acestora.

Cele mai frecvente boli parazitare întâlnite la copii sunt: giardioza (cauzată de Giardia lamblia), ascaridioza (cauzată de Ascaris lumbricoides), oxiuroza (cauzată de Enterobius vermicularis), la care se adaugă, cu o incidenţă mult mai scăzută, şi alte parazitoze precum: toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidatidoza, teniaza etc.


Cum recunoastem prezenta viermisorilor la copii ?

Simptomele infestarii cu paraziti intestinali sunt variabile, unele dintre ele trecând neobservate, după cum, în alte cazuri simptomatologia poate fi destul de intensă. În general tabloul clinic cuprinde:

• tulburări digestive: dureri abdominale, inapetenţa (lipsa apetitului), greţuri, vărsături, balonare, intoleranţa faţă de unele alimente, tulburări de tranzit intestinal (diaree sau constipaţie);

• tulburări toxico-alergice: bronşite, agravarea crizelor de astm bronşic, urticarie, prurit nazal şi/sau anal;

• manifestări neuropsihice: iritabilitate, cefalee, ameţeli, scăderea performanţelor şcolare şi a atenţiei;

• manifestări hematologice: eozinofilie (creşterea eozinofilelor în sângele periferic în perioada de migrare a parazitului, în special în ascaridioza);

• alterarea stării generale: astenie, scădere ponderală.


Cum se transmit viermisorii de la un copil la altul ?

Răspândirea paraziţilor se realizează prin chisturi (giardia) sau ouă (ascaris) care, odată eliminate prin materiile fecale, ajung în mediul exterior (sol, fructe, legume, alimente neprotejate).

Omul se poate infesta prin intermediul mâinilor nespălate, a alimentelor contaminate, sau de la alte persoane (în colectivităţi şi de la membrii aceleiaşi familii), fiind posibilă şi autoinfestarea (oxiuroza).


Depistarea viermisorilor intestinali

Depistarea se realizează de obicei prin examen coproparazitologic, atunci când paraziţii adulţi, fragmente ale acestora (proglote), ouăle sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun.
Pentru excluderea unei parazitoze se cer minimum 3 coproculturi negative consecutiv, cu interval de 7-10 zile între determinări. Această repetare a examenului coproparazitologic este necesară din următoarele considerente:

• existenţa unui timp de latenţă între momentul infestării şi momentul în care parazitul începe să elimine ouă, chisturi sau proglote;

• eliminarea inconstantă în materiile fecale a parazitului funcţie de ciclul său biologic.

Există paraziţi care nu elimină ouă sau chisturi în materiile fecale (toxoplasma, trichinela, toxocara, etc.), sau apariţia de ouă în materiile fecale este extrem de rara. În aceste situaţii, se recomandă identificarea antigenelor parazitare sau/şi a anticorpilor antiparazitari prin metode imunoenzimatice, cu sensibilitate şi specificitate foarte ridicate.

În cazul oxiurozei, manifestată prin prurit vesperal anal şi perianal, se recomandă efectuarea amprentei anale, luată pe bandă adezivă, urmată de examen microscopic.


Tratament pentru viermisori

Alegerea tratamentului bolilor parazitare revine exclusiv medicului, deoarece majoritatea medicamentelor sunt hepatotoxice (în diferite grade). Administarea lor în scop profilactic sau în cure repetate fără avizul medicului este contraindicată!


Cum prevenim infestarea cu viermisori

 Măsurile de combatere şi prevenire în unităţile frecventate de copii (crese, camine, gradinite) includ:

• Folosirea de oliţe individuale şi dezinfecţia regulată a acestora şi a toaletelor;

• Măsuri generale de igienă: curăţenie, ventilaţia încăperilor, îndepărtarea zilnică a prafului de pe pardoseli şi mobilier;

• Dezinsecţie eficientă (diferite insecte au rol în vehicularea formelor infecţioase ale unor paraziţi);

• Transportul, păstrarea şi preparea alimentelor de către personal controlat medical periodic şi în condiţii de strictă igienă;

• Spălarea fructelor şi zarzavaturilor (pe care se pot depune paraziţi, chisturi, ouă);

• Lenjeria de pat şi de corp a copiilor va fi spălată prin fierbere şi călcată;

• Deoarece parazitozele digestive sunt considerate ca fiind bolile „mâinilor murdare”, trebuie depuse toate eforturile pentru însuşirea de către copii a unor deprinderi corecte de igienă: spălatul pe mâini înainte de masă, tăierea regulată a unghiilor, etc.;

• Igienizarea şi amplasarea corectă a latrinelor in mediul rural;

• Diagnosticarea şi tratarea corectă a tuturor persoanelor infectate;

• Creşterea rezistenţei generale a copiilor printr-un regim raţional de viaţă şi de alimentaţie;

Ultima actualizare:23.08.2015


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...