Dr. Francu Nicoleta

Hepatita virala A la copii

Niciun comentariu.
simptome-hepatita,hepatita-a-simptome,vaccin-hepatita-a,tratament-hepatita-a,hepatita-virala,hepatita-a-transmitere


Hepatita A este o boala contagioasa cauzată de infectia ficatului cu virusul hepatitic A.

Virusul A este unul dintre cele 5 tipuri de virusuri hepatitice identificate pana in prezent, celelalte fiind B, C, D si E, fiecare tip avand caracteristicile sale in ceea ce priveste transmiterea, severitatea si abordarea terapeutica.
Spre deosebire de hepatitele B si C, hepatita A nu determina boala cronica. Desi in timpul bolii ficatul se inflameaza si isi mareste dimensiunile, se vindeca apoi complet fara a fi afectat pe termen lung. Odata ce o persoana a fost infectata cu virusul A, dezvolta imunitate de durata si nu mai poate contracta boala a doua oara.

Din cauza modului de raspandire, hepatita A are tendinta de a aparea sub forma de epidemii. Una din trei persoane au anticorpi pentru hepatita A, ceea ce insemna ca au fost infectati la un moment dat cu virusul A.


Transmiterea virusului hepatitei A

Virusul hepatitei A se elimina prin materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci cand o persoana ajunge in contact cu alimente sau  apa contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orala), de obicei in conditii de igiena inadecvata.Un copil nu poate contracta hepatita A doar prin simplul fapt ca sta langa o persoana infectata la locul de joaca sau la scoala.
Persoanele infectate incep sa transmita virusul la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar daca boala este asimptomatica.


Simptomele hepatitei virale A

Multi copii infectati sunt asimptomatici sau au simptome usoare, greu de sesizat. Varstnicii au mai frecvent simptome evocatoare decat copiii.

Manifestarile apar la 2-6 saptamani de la contractarea virusului si de regula dispar de la sine, in timp. Cele mai frecvente sunt: greata, varsaturi, diaree (mai ales la copii), febra usoara, pierderea poftei de mancare, eruptii cutanate, oboseala, icter cu colorarea in rosu a urinei, durere in partea dreapta a abdomenului, sub coaste.
Daca varsaturile sunt severe, poate aparea deshidratare, manifestata prin: astenie fizica, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scaderea cantitatii de urina.


Cand trebuie sa va adresati medicului

Consultul medical este necesar daca micutul prezinta greata si varsaturi care nu se amelioreaza dupa 1-2 zile, piele sau ochi ingalbeniti, urina inchisa la culoare sau durere abdominala. La fel se precedeaza si daca micutul a avut contact apropiat cu o persoana bolnava de hepatita A.


Diagnosticul hepatitei A

Medicul va adresa intrebari cu privire la simptome si la posibila expunere la hepatita si va recomanda analize de sange pentru a determina cum functioneaza ficatul copilului si daca a fost expus la hepatita A recent (anti-HAV IgM). Va fi probabil testat si pentru hepatitele B si C (simptomele acestor tipuri de hepatite fiind similare).


Tratamentul hepatitei A

Nu exista tratament specific pentru hepatita A. Majoritatea copiilor au nevoie de tratament simptomatic, hepatoprotectoare si vitamine. In plus, se recomanda odihna in perioada simptomatica si repaus la pat in perioada icterica.


Cum puteti preveni hepatita

Igiena personala stricta si spalatul mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecului la copii, precum si inainte de prepararea mancarii sau de luarea meselor va ajuta la impiedicarea transmiterii infectiei.

Incalzirea alimentelor si a apei la peste 85 grade Celsius determina distrugerea virusului. Evitati consumul de peste sau fructe de mare in stare cruda sau insuficient preparate termic. Fructele si legumele consumate in stare cruda trebuie spalate cu apa din abundenta.

Infectarea poate fi prevenita prin vaccinare. Vaccinul nu contine virusuri vii si este foarte sigur. Nu au fost raportate reactii adverse semnificative, cu exceptia inrosirii locului de injectie pentru cateva zile. Vaccinul se administreaza in 2 prize, cea de-a doua la 6-18 luni dupa prima (necesara pentru asigurarea protectiei pe termen lung, de pana la 20 de ani). Vaccinul trebuie administrat inainte de expunerea la virus, nu mai are efect dupa expunere.

Persoanele expuse la virus pot beneficia de un tratament cu imunoglobuline care sa impiedice declansarea bolii. Acestea se administreaza sub forma injectabila in interval de 2 saptamani de la contactul cu persoana infectata si poate oferi protectie impotriva infectiei timp de maximum 3 luni.





Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Recomandari ▼ ▼ ▼


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...